Stel je voor dat je een oplossing hebt voor patiënten met hartfalen waarmee je het aantal ziekenhuisopnames met bijna de helft zou kunnen reduceren? De markt van hartbewaking op afstand is een internationale miljardenmarkt!
Ieder jaar krijgen 38.000 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen en worden 31.000 van deze patiënten opgenomen in het ziekenhuis. In Nederland leven alleen al zo’n 250.000 mensen met hartfalen. Hun hart pompt minder bloed rond dan normaal. Door toenemende vergrijzing neemt deze problematiek alleen maar toe, met een steeds grotere belasting van ons zorgstelsel.
Een van de gevolgen van hartfalen is het ontstaan van longoedeem. Bij longoedeem zijn de longblaasjes gevuld met vocht omdat de linkerkant van het hart niet goed meer werkt. Acute longoedeem is een medische noodsituatie waarbij de patiënt dringend zuurstof en medicijnen nodig heeft. Het liefst voorkom je longoedeem, het is immers gevaarlijk bij de patiënt en als er niet snel wordt behandeld, wordt de schade aan het hart vergroot en kan de patiënt overlijden. Er is een heel zorgsysteem met controles opgezet door ziekenhuizen, met de cardioloog in de hoofdrol. De realiteit leert echter, dat (levensbedreigende) klachten zich op andere momenten voordoen dan tijdens de vooraf geplande controles bij de cardioloog. Toch hebben we momenteel geen betere begeleiding voor patiënten. Ook zou je patiënten met hartfalen na een operatie graag eerder naar huis laten gaan om te herstellen in de thuisomgeving en terwijl je wel de vitale functies kunt monitoren en kunt voorspellen wanneer een patiënt afwijkingen -zoals een longoedeem- ontwikkelt. Thuismonitoring rondom het hart is een miljardenmarkt en wie een goede oplossing heeft staat aan het begin van explosieve groei. Die markt voor monitoring is een lucratieve groeimarkt.
Dit consortium, bestaande uit 2M Engineering en Appbakkers, werkt aan een medische oplossing middels een ingenieus thuismonitoring systeem voor patiënten met hartfalen. In dit systeem worden metingen verricht met een multi-sensor systeem waarbij verzamelde data door slimme software (AI) automatisch geïnterpreteerd worden, waardoor de medisch specialist direct een melding krijgt wanneer de conditie van de patiënt buiten de gestelde grenzen gaat. Deze software is in staat om data uit verschillende sensoren te analyseren en zo vroegtijdige waarschuwingssignalen te genereren, zonder tijdrovende data-analyse. Dit is met huidige oplossingen überhaupt nog niet mogelijk. Het verwachte resultaat is, dat met een goede monitoring, 44% minder ziekenhuisopnamen te realiseren valt bij patiënten met hartfalen. Deze verwachting is gebaseerd op resultaten uit onderzoek van het Erasmus MC met een vergelijkbare oplossing. Bovendien is het de verwachting dat door de combinaties van de diverse metingen nieuwe patronen ontdekt worden middels AI, waardoor de zorg voor hartpatiënten verbeterd kan worden.
De activiteiten in dit project sluiten aan bij de KIA ‘Gezondheid en zorg’, doordat de HeartGuard bijdraagt aan het organiseren van de zorg in de eigen leefomgeving in plaats van zorginstellingen, het verlagen van de kosten van de zorg en gezondheidswinst voor patiënten. Het resultaat voor de Regio Zuid-Nederland door dit project is een toename in werkgelegenheid, bedrijvigheid en kennis. Dit project haalt ook kennis over de implementatie van AI in de zorg naar de regio, een essentiële combinatie om meer te bereiken dan we nu kunnen.