Healthy & Green Mobility for Eldery

Fysieke en geestelijke gezondheid zijn de belangrijkste thema’s in de context van de steeds ouder wordende en vergrijzende bevolking. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat preventief bewegen de grootste gezondheidswinst oplevert en daarmee het medicijn is voor een langer en gezonder leven.
Hedendaagse oplossingen ter ondersteuning van mobiliteit zoals de scoot- en brommobiel elimineren de fysieke inspanning. Alleen de e-bike is een product waar (gedeeltelijk) fysieke inspanning mogelijk is, echter voor ouderen is dit een risicovol vervoersmiddel vanwege de hoge snelheden en beperkte stabiliteit.

De Tribrid Kickbike is het veilige, stabiele en gezonde alternatief dat het gat vult tussen de e-bike en de scootmobiel. Met 3 wielen zeer stabiel en belangrijker nog, je kan er ook mee lopen en steppen in plaats van alleen maar ondersteund rijden. Nieuwe innovaties zijn echter kostbaar en verzekeraars vergoeden alleen in geval van een medische indicatie. Het aanbieden in een pay-per-use model maakt een dergelijk vervoermiddel voor iedere oudere extra aantrekkelijk, toegankelijk en betaalbaar. De autonome en energie-neutrale Solar-Hub maakt dit tot een kosteneffectieve en duurzame oplossing.

Complementaire project partners uit het health, mobiliteit en energie domein
Het realiseren van de Tribrid Kickbike & Solar Hub vereist een integrale benadering van zowel de ontwikkeling als de toepassing van verschillende technologieën. De projectdeelnemers zijn gespecialiseerd in gezondheidstechnologie & industrialisatie (Coolryde), ontwikkeling mobiliteit producten (Industrial Design buro Springtime) en solar, energie, laad en betaalinnovatie en productie (Ecotap). Iedere partij heeft, naast het leveren van een bijdrage aan de nieuwe architectuur, een uitdaging op eigen expertise vlak.

De integrale oplossing vereist nieuwe technologieën
De Tribrid heeft om als volwaardig, veilig en multifunctioneel vervoermiddel te kunnen dienen een bijzondere 3-dimensionale geometrie bestaande uit een zeer licht en sterk frame en een tilt-stuur mechanisme, beiden inmiddels gepatenteerd maar technologisch nog niet bewezen werkbaar. De combinatie van een elektrische tribride aandrijving en 100% groene energievoorziening vraagt om een integrale opzet van de Solar Hub. Daarbij worden technologieën ontwikkeld t.b.v. optimale samenwerking van de tribride elektrische aandrijflijn met de geheel autonome zonne-energie gevoede laadvoorziening.

Kritische succesfactoren
De twee belangrijkste succesfactoren betreffen de ontwikkeling en integratie van de nieuwe technologieën en de acceptatie en het gebruik ervan door de eindgebruikers. Eerste concepten hebben inmiddels de haalbaarheid aangetoond echter de technologie moet nog worden uitgewerkt en omgezet naar maakbare en integreerbare constructies, geoptimaliseerd voor de juiste doelgroep. Succesvolle omarming en gebruik van innovaties vereist focus op een specifieke doelgroep en die is gevonden in de golfmarkt; een startmarkt waar wereldwijd miljoenen ouderen regelmatig grote afstanden afleggen (een actieve golfer legt wekelijks meer dan 8 km af per ronde!) en waar de Tribrid Kickbike een zeer gewenst alternatief is voor de traditionele 2-zits golfkar. Door de optimalisatie voor, en introductie in de golfmarkt, is acceptatie en daadwerkelijk gebruik gegarandeerd. Vanuit een solide volume positie in de golfmarkt kan daarna de urban ouderenmarkt op een betaalbare manier worden bedient.

Complementair, maatschappelijk relevant en goed voor de economische groei in Zuid-NL
Alle drie partijen kunnen met deze innovatie een unieke positie verwerven in de internationale mobiliteitsmarkt, alleen al in het golfdomein 10 mrd. Euro groot. Coolryde en Ecotap met een unieke mobiliteitspropositie voor de golfmarkt en Ecotap en Springtime met universeel toepasbare mobiliteitstechnologie voor ouderen vervoer. De bijdrage aan de lokale economie (Z-NL) kan in 5 jaar oplopen tot 25 Mio Euro omzet met een werkgelegenheidsgroei van meer dan 40 arbeidsplaatsen in het consortium van Coolryde, Springtime en Ecotap en 15 arbeidsplaatsen bij toeleverende bedrijven. Onderzoek heeft aangetoond dat inzet alleen al in de NL golfsport 350 mio Euro bespaart aan zorgkosten.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
1-10-2019
Einddatum:
30-6-2021

Begunstigde:

Adres:
74634232
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Coolryde B.V.; Ecotap; Springtime Industrial Design

Financiering

Rijk:
€ 84.805
Noord-Brabant:
€ 84.805
Overig:
€ 84.805
Totaal publiek:
€ 254.415
Totaal privaat:
€ 314.990
Totale subsidiabele kosten:
€ 569.405

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag