HADRIE

Nederland telt 500.000 patiënten met chronische wonden, waaronder veel diabetespatiënten met voetwonden en ouderen met open wonden aan het onderbeen. Chronische wonden worden verbonden met geavanceerde verbandmaterialen maar desondanks kunnen deze wonden maanden of zelfs jaren blijven bestaan. Ze veroorzaken veel pijn, raken gemakkelijk geïnfecteerd en kunnen leiden tot amputaties van een teen, voet of onderbeen. De zorgkosten voor patiënten met een chronische wond zijn hoog: gemiddeld €10.000 per patiënt met uitschieters naar wel €40.000. Methoden om deze wonden snel en kosteneffectief te kunnen genezen zijn niet beschikbaar.
Plasmacure heeft een systeem (“Plasoma”) ontwikkeld waarmee chronische wonden wel kunnen genezen. Aan Plasoma ligt een zeer innovatieve technologie ten grondslag, nl. atmosferische koud-plasmatechnologie. Hierbij wordt lucht blootgesteld aan een sterk elektromagnetische veld, waarna de eigenschappen van de lucht veranderen en er zeer reactieve deeltjes ontstaan die de bacteriën kunnen doden. Plasoma bestaat uit twee producten: een “pad” voor eenmalig gebruik die beschouwd kan worden als een elektronische pleister, en een “pulser”. De pulser wekt een zeer hoge spanning op, waardoor en er in de pad een plasma wordt gegenereerd. Behandeling met het systeem is pijnloos, eenvoudig en duurt slechts één minuut. Tijdens de behandeling wordt de wond gedesinfecteerd, en worden bloedsomloop en weefselherstel gestimuleerd. De behandeling kan dagelijks worden herhaald totdat de wond geheeld is. Naar verwachting zijn hier gemiddeld 20 behandelingen voor nodig.
Plasmacure wil de gehele wondzorgmarkt kunnen bedienen, maar het huidige systeem is hiervoor niet geschikt: Met de pad kunnen uitsluitend kleine wonden op een relatief vlak oppervlak worden behandeld, terwijl veel wonden groter zijn en zich ook op gekromde oppervlakten (bijv. op of tussen de tenen) kunnen bevinden. Bovendien kan de huidige pulser uitsluitend gebruikt worden in een zorgomgeving, dit terwijl de meeste patiënten thuis worden behandeld. Het doel van het HADRIE project is daarom om de technologie te ontwikkelen waarmee grotere pads voor wonden op een vlak oppervlak, en voorgevormde pads voor wonden op gekromde oppervlakken geproduceerd kunnen worden. Hiermee heeft Plasmacure de basis technologieën in huis waarmee een palet van pads geproduceerd kan worden voor behandeling van vrijwel elke wond. Daarnaast wordt de pulser geschikt gemaakt voor thuisbehandeling. Aan het einde van het project zijn de pulser voor thuisgebruik, een eerste grote pad, en 2 gekromde pads gereed voor het aanvragen van het CE-keurmerk.
Het project wordt uitgevoerd door 4 partners met aanvullende expertise: Plasmacure is projectcoördinator, is verantwoordelijk voor de product specificaties en optimale aansluiting van de bij de richtlijnen, InnoteQ ontwikkelt het concept, design en engineering van de pads, KeyTec produceert prototypes van de nieuwe pads en Relitech maakt de pulser geschikt voor thuisgebruik.
Alle bedrijven zullen groeien op basis van de projectresultaten: Plasmacure kan de hele wondzorgmarkt bedienen, InnoteQ zal in opdracht van Plasmacure het product blijven doorontwikkelen en ‘onderhouden’, KeyTec zal de pads gaan produceren in de commercialisatiefase en Relitech wordt producent en toeleverancier van de pulsers. Aangezien Plasmacure, InnoteQ en KeyTec allen in Eindhoven zijn gevestigd zal het project economische waarde en werkgelegenheid opleveren in Zuid-Nederland. Plasmacure zal met de gegenereerde inkomsten kunnen investeren in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor de technologie.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
01-01-2019
Einddatum:
01-09-2020

Begunstigde:

Begunstigde:
Plasmacure BV
Adres:
Elzentlaan 7
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Plasmacure BV; Relitech BV; KeyTec; Innoteq Technical Projects

Financiering

Rijk:
€ 157.982
Noord-Brabant:
€ 114.340
Limburg:
€ 43.642
:
€ 157.982
Totaal publiek:
€ 473.945
Totaal privaat:
€ 733.146
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.207.091

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag