Geïntegreerde detector voor FBG sensorsystemen

Geïntegreerde detector voor FBG sensorsystemen

Binnen de hightech machinebouw (apparatuur voor IC-productie, wetenschappelijke apparatuur, medische analyseapparatuur) en de aeronautics worden de grenzen van het technisch haalbare continu verlegd. Machines voor productie van elektronische chips vereisen een sub-nanometer nauwkeurigheid, structuren van vliegtuigen worden continu bewaakt op hun mechanische belasting tijdens de vlucht.

Een belangrijk meetinstrument hiervoor is het zogenaamde glasfiber-optische meetsysteem op basis van Fiber Bragg Gratings (FBG). Hiermee kunnen extreem kleine verplaatsingen of vervormingen worden gemeten, of, via de thermische uitzetting van machines, de temperaturen van deze machines. De hoge eisen die aan dit soort machines worden gesteld vragen om nauwkeuriger meetapparatuur. Ook het energieverbruik en de omvang en massa van het systeem moeten worden gereduceerd.

Binnen dit project werken de aanvragers SMART Photonics (Eindhoven) en Technobis (Alkmaar) aan de volgende generatie FBG-meetapparatuur met een tot nu toe ongekende resolutie. In dit optische meetsysteem zal gebruik gemaakt worden van in kleine chips geïntegreerde optische circuits (Photonic Integrated Circuits, PIC’s). SMART Photonics is een fabrikant van dit soort optische chips. Echter, de huidige ontwerp- en productieprocessen voldoen niet om PIC’s te maken en fabriceren met de eigenschappen die Technobis stelt aan deze PIC’s. De centrale functie van deze PIC’s is om heel nauwkeurig lichtspectra te analyseren. Hele kleine wijzigingen in deze spectra (in het subfemtometer gebied) zijn een maat voor mechanische of thermische vervorming van de genoemde machines of machineonderdelen. Tevens heeft het project tot doel het aantal posities waarop gemeten kan worden met één meetsysteem te vergroten; deze moeten van 8 per glasfiber toenemen tot 24 of 32.

 

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
01-01-2016
Einddatum:
31-12-2017

Begunstigde:

Begunstigde:
SMART Photonics B.V.
Adres:
Horsten 1
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
SMART Photonics B.V.; Technobis Fibre Technologies B.V.

Financiering

Rijk:
€ 54.488
Noord-Brabant:
€ 54.488
Overig:
€ 300.675
Totaal publiek:
€ 409.651
Totale subsidiabele kosten:
€ 409.651

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag