Eyes & ears in the sky; preventieve opsporing met een geluidscamera en drone integratie

Dit project betreft de ontwikkeling van een nieuwe “vliegende geluidscamera”, een bijzonder innovatief systeem waarmee inspecties kunnen worden uitgevoerd aan grote, moeilijk toegankelijke technische installaties en waarmee zeer nauwkeurig afwijkingen en defecten kunnen worden opgespoord. Daarmee kunnen toekomstige problemen, lekkages en mogelijke calamiteiten worden voorkomen, het (predictive) onderhoud worden verbeterd en faalkosten worden verminderd.

Industriële installaties in de chemie, de petrochemie en de energiesector (windmolens) zijn vaak erg groot en op veel plaatsen moeilijk toegankelijk voor inspecties, met alle kosten van dien. Lekkages van gassen en giftige stoffen zijn soms erg moeilijk op te sporen met de traditionele inspecties en meettechnieken. Door te “luisteren” met een innovatieve, nieuwe geluidscamera zijn lekkages wel zeer nauwkeurig op te sporen, vergelijkbaar met het luisteren naar een lek in een fietsband. Het gaat hierbij om een geheel nieuwe techniek, waardoor asset owners op een heel nieuwe, aanvullende manier naar hun dure installaties kunnen kijken en heel nieuwe, gedetailleerde en waardevolle informatie daarover kunnen krijgen.

Dit project is een samenwerking van twee MKB-bedrijven, Sorama, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het meten en visualiseren van geluid en trillingen, en Avular, dat gespecialiseerd is in het integreren van sensortechniek op mobiele platforms als drones. Zij ontwikkelen een slimme, geïntegreerde inspectie oplossing, bestaande uit een zeer precieze mobiele geluidscamera die te gebruiken in combinatie met een drone met zeer nauwkeurige plaatsbepaling. Hiermee kunnen tot op de millimeter nauwkeurig geluidsprofielen worden gemaakt van allerlei technische installaties, zelfs op moeilijk toegankelijke plaatsen en hoogtes. Aan de hand van deze geluidsprofielen kunnen afwijkingen, zoals lekkages van gassen of utilities, ongewenste trillingen, slijtage van bewegende delen e.d. in kaart worden gebracht en zelf toekomstig falen van bepaalde onderdelen worden voorspeld. Hiermee kan inspectie, predictive maintenance en veiligheid sterk worden verbeterd, terwijl operationele kosten van grote en dure installaties en apparatuur sterk worden gereduceerd.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
17-09-2017
Einddatum:
16-09-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Sorama B.V.
Adres:
Torenallee 20
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
Sorama B.V.; Avular B.V.

Financiering

Rijk:
€ 94.888
Noord-Brabant:
€ 94.888
:
€ 94.888
Totaal publiek:
€ 284.662
Totaal privaat:
€ 390.509
Totale subsidiabele kosten:
€ 675.171

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag