Diepgaande verkeersanalyse met beeld- en geluidsherkenning

Diepgaande verkeersanalyse met beeld- en geluidsherkenning

Goed inzicht in verkeersstromen, aantallen en soorten verkeersdeelnemers heeft veel voordelen: het voorkomt filevorming en ongevallen en het maakt het instellen en handhaven van allerlei regulerende maatregelen mogelijk. Momenteel gaat het herkennen van weggebruikers alleen door de kentekenplaatherkenning en aan de hand van een check met een (uitsluitend binnenlandse) database, wordt bepaald welk voertuig daar rijdt. Hier zijn echter een aantal problemen aan verbonden. Zeker op drukke verkeerspleinen is herkenning aan de hand van een kentekenplaat vaak onmogelijk, omdat niet alle weggebruikers in de gewenste richting voorbijkomen, het zicht op de kentekens benemen, of geen kentekenplaat hebben, zoals fietsers en voetgangers.

Voor een accurate en betrouwbare herkenning van alle soorten passerende weggebruikers zijn de bedrijven ViNotion, Sorama en Macq voornemens om door experimentele ontwikkeling een systeem te produceren voor beeld- en geluidsherkenning en -analyse. Hierin worden Make and Model Recognition (MMR), kleur, geluid, kentekenplaat-herkenning, snelheid en verkeerstrajecten gecombineerd, zodat de weggebruikers heel precies geclassificeerd en geteld kunnen worden. Er wordt gebruik gemaakt van zeer veel verschillende kenmerken, die bovendien onder meerdere kijkhoeken en onafhankelijk van de bewegingsrichting van de verkeersdeelnemers kunnen worden bepaald.

Het systeem zal bestaan uit sensoren (camera en microfoons) in combinatie met embedded software voor het real-time herkennen van voertuigen en het opslaan en doorgeven van de belangrijkste informatie. Het focusgebied is met name urbane gebieden met complexe verkeerspleinen en mobiliteitsvraagstukken, waar identificatie op basis van kentekenherkenning niet voldoet. Hieraan is in Nederland en andere Europese landen grote behoefte en een markt voor duizenden systemen.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
01-10-2016
Einddatum:
30-09-2018

Begunstigde:

Begunstigde:
ViNotion B.V.
Adres:
Daalakkersweg 2-58
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
ViNotion B.V.; Macq NV; Sorama B.V.

Financiering

Rijk:
€ 175.017
Noord-Brabant:
€ 175.017
Overig:
€ 829.472
Totaal publiek:
€ 1.179.506
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.179.506

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag