Eurofibers

De onbreekbare hijsstrop

Een van de toepassingen van zeer sterke Dyneema vezel van DSM is het gebruik in zeer sterke hijsmiddelen als Slings (hijsstroppen) die worden toegepast in de veeleisende markt van hijsen van zware lasten en in de offshore en de scheepvaart. Een van de afnemers van de bewerkte Dyneema vezels van Eurofibers is Lift-tex uit Tolbert, Groningen, een fabrikant van Heavy Lifting Slings (hijsstroppen) voor de zwaarste toepassingen. Uiteraard is men in deze markt voortdurend op zoek naar steeds sterkere slings , wat aanleiding heeft gegeven om een gezamenlijk ontwikkelingsproject op te zetten.

Wat doet Eurofibers: toegevoegde waarde creëren door speciale eigenschappen toe te voegen aan de Dyneema vezel voor specialistische niche markten, verbreding en versterking van de basis onder de omzet, ontwikkelen van eigen, gepatenteerde technologie, als basis voor de toekomstige groei. Samen met Lifttex wil Eurofibers een samenwerkingsproject in het kader van de MIT opzetten om te komen tot de “unbreakable sling”. Dat unbreakable moet letterlijk worden genomen: de doelstelling is om een sling te ontwikkelen van speciaal aangepaste Dyneema vezels die niet stuk getrokken kan worden op ’s werelds zwaarste trekbank in Amerika, die een trekkracht kan leveren van 4000 ton.

Behalve in de allerzwaarste toepassingen is deze technologie ook zeer wenselijk voor lichtere slings en hijsstroppen voor kleinere gewichten, omdat die dan 20% lichter uitgevoerd kunnen worden (een goede sling weegt al gauw 200 kilo, wat ten koste gaat van de nuttige hijslast) en daardoor ook goedkoper worden. Een vergelijkbaar sterke sling is momenteel wereldwijd niet voorhanden. Lift-tex zou ermee als eerste op de markt komen en er een groot concurrentievoordeel mee kunnen halen.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Limburg
Projectlocatie
Maastricht
Startdatum:
01-09-2015
Einddatum:
31-08-2017

Begunstigde:

Begunstigde:
Eurofibers B.V.
Adres:
Withuisveld 8
Maastricht
Nederland
Partner(s):
Eurofibers B.V.; Lift-Tex Industrie B.V.

Financiering

Rijk:
€ 38.768
Limburg:
€ 38.768
Overig:
€ 182.765
Totaal publiek:
€ 260.302
Totale subsidiabele kosten:
€ 260.302

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag