BodyShield

In dit project zullen twee MKB bedrijven, EuroFibers uit Maastricht en Knit-It uit Lichtenvoorde, een beschermende trui gaan ontwikkelen die comfortabel draagt, een modieuze uitstraling heeft en volgens de Europese normen EN388 cut and slash protection 2016 TDM test level D biedt én Steekwerend is volgens de norm VPAM K1. Een dergelijk product bestaat nergens ter wereld. Er bestaan wel vesten met beschermende delen op de borst en rug, maar onder de armen en onderbuik is er nog steeds geen bescherming en wel toegang tot de vitale organen. Daarnaast zijn ze niet comfortabel en vaak zwaar. Er is voor BodyShield® al zeer concrete interesse vanuit internationale overheden (politie, brandweer, leger) en veiligheidsdiensten. De naam voor dit product is BodyShield®
De basis wordt gevormd door gebruik te maken van een verbeterde versie van de Dyneema® vezel van DSM welke door de EuroFibers gepatenteerde Prismashield® behandelingsmethodiek en de gepatenteerde techniek om Dyneema® met mohair of merino wol samen te voegen geschikt gemaakt kan worden voor deze toepassing. Met bestaande productietechnologie is Dyneema® niet te verwerken, de breimachines gaan kapot door de kracht van het materiaal. Dyneema® breekt niet, waardoor de naalden van reguliere machines breken. Het uitsnijden van patronen kan ook niet, omdat het materiaal te sterk is. EuroFibers zal samen met Knit-It, specialist op het gebied van breien met speciale garens, tevens de productietechnologie ontwikkelen waarmee de verwerking van deze verbeterde Dyneema® vezel wel mogelijk wordt.
EuroFibers is sinds haar oprichting continu op zoek naar innovatieve toepassingen van Dyneema®. Voorgaande succesvolle innovatietrajecten hebben ertoe geleid dat er 501 jeans van Levis op de markt zijn met speciaal door EuroFibers verwerkt Dyneema® en dat er samen met Lift-Tex ‘werelds sterkste hijsstrop is ontwikkeld, beide trajecten zijn een geweldig succes.
Aanleiding voor dit project is het maatschappelijke probleem dat agressie en schade bij o.a. Ambulance- Brandweer, Politie- Trein, Gevangenis, en Beveiligingspersoneel toeneemt, en er geen passende oplossingen zijn. Het consortium dat voor dit project gevormd is heeft de technologische kennis om deze oplossing te ontwikkelen.
Het project sluit aan bij de Topsectoren Chemie & Energie (inclusief Biobased Economy) en High Tech Systemen en Materialen (en ICT) met een crossover naar de Topsector Life Sciences & Health. Het project start in september 2017 en heeft naar verwachting een looptijd van anderhalf jaar. Het project wordt afgesloten door een comfortabele en beschermende trui te produceren die gecertificeerd wordt volgens de Europese normen EN388 cut and slash protection 2016 TDM test level D en de meest gebruikte norm voor steekwerendheid door overheden, VPAM K1. Een innovatie die nieuw is voor de wereld.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Limburg
Projectlocatie
BEEK LB
Startdatum:
15-09-2017
Einddatum:
14-09-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
EuroFibers
Adres:
Wethouder Sangersstraat 56
BEEK LB
Nederland
Partner(s):
EuroFibers; Knit-It

Financiering

Rijk:
€ 47.651
Limburg:
€ 47.651
:
€ 47.651
Totaal publiek:
€ 142.952
Totaal privaat:
€ 199.029
Totale subsidiabele kosten:
€ 341.981

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag