Nederland is een van de meest efficiënte producenten van bloemen en groenten als er gekeken wordt naar opbrengst per m2. Hiermee heeft Nederland per m2 een van de laagste impacts op het milieu. Ruim 10% van het totale kasoppervlak in Nederland wordt gebruikt voor de teelt van komkommers.
Komkommerteelt
Binnen Nederland zijn er twee verschillende manieren waarop komkommers worden gekweekt, namelijk traditionele teelt en hogedraadteelt. Hogedraadteelt heeft enkele voordelen en nadelen ten opzichte van traditionele teelt. De voornaamste voordelen zijn een veel hogere opbrengst (tot wel 50% meer) en een hogere kwaliteit van het product. Het nadeel van hogedraadteelt is dat de arbeidskosten aanzienlijk hoger zijn dan bij traditioneel.
Bij hogedraadteelt moeten de bladeren onderaan de plant meerdere keren per week worden verwijderd (bladknippen). Dit bladknippen kost zeer veel tijd en neemt een groot deel van de totale arbeidstijd in beslag. Het bladknippen is een zeer standaard en relatief eenvoudige werkzaamheid, echter doordat het zo veel tijd in beslag neemt is dit veruit de grootste kostenpost voor telers.
Doel van het project
De doelstelling van het project is derhalve: Ontwikkeling van een bladkniprobot (prototype) waarmee volledig automatisch de onderste bladeren van een komkommerplant geknipt kunnen worden in een hogedraadteelt omgeving. Het beoogde resultaat van dit samenwerkingsproject is een functioneel prototype van een bladkniprobot. De bladkniprobot zal bestaan uit een onderstel, robotarm, camera’s, sensoren en benodigde software. De inzet van de robot zal het aandeel van de loonkosten sterk reduceren.
Samenwerking
Het project wordt uitgevoerd door Jacobs Innovations en Van Breemen Technology & Innovation (VBTI). Beide projectpartners zijn sterk complementair aan elkaar. Vanuit Jacobs Innovations is er zeer veel kennis en ervaring met betrekking tot het telen van komkommers en gerelateerde technieken. VBTI specialiseert zich in A.I.-ontwikkeling en integratie. Het samenwerkingsverband wordt ondersteund door VDL ETG Projects.
De activiteiten binnen dit R&D samenwerkingsproject zullen plaatsvinden in de regio Zuid-Nederland. De uiteindelijke resultaten komen tevens ten goede aan Zuid-Nederland omdat alle partners in Zuid-Nederland zijn gevestigd.