BIOPASS

Cardiovasculaire aandoeningen vormen wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Een groot deel hiervan betreft aandoeningen aan de kransslagaders, waarbij deze verstopt raken en het hart onvoldoende bloed- en dus zuurstoftoevoer krijgt. Om dit te verhelpen worden er jaarlijks ongeveer 700.000 bypassoperaties wereldwijd uitgevoerd, waarbij een donorbloedvat de bloedstroom om de verstopping heen leidt. De huidige bypassoperaties hebben echter een (zeer) invasief karakter wat gepaard gaat met een hoog risico op complicaties en/of mortaliteit en een langdurig ziektebed en herstel. In dit project zullen Xeltis en AMT de handen ineenslaan om een minimaal-invasieve techniek voor bypassoperaties te ontwikkelen: BIOPASS. Hiervoor zullen bioafbreekbare donorvaten ontwikkeld worden, gebaseerd op de unieke RestoreX technologie van Xeltis, die vervolgens geïntegreerd worden met het unieke bypass systeem van AMT Medical zodat BIOPASS ontstaat. BIOPASS maakt het oogsten van lichaamseigen donorvaten overbodig, vermindert de risico’s op complicaties en/of mortaliteit drastisch en versnelt het herstel en de terugkeer in het dagelijks leven. Daarnaast zullen de bioafbreekbare donorvaten weefselregeneratie initiëren en vervolgens geabsorbeerd worden, zodat op den duur een volledig nieuwe, lichaamseigen donorvat gevormd wordt. Al deze eigenschappen leiden tot unieke voordelen, waardoor BIOPASS de potentie heeft om een baanbrekende innovatie te worden.
Het eindresultaat van dit project is een in vivo getest prototype van BIOPASS wat ‘proof of concept’ aantoont. Na dit project zal een preklinische studie uitgevoerd worden om de veiligheid en effectiviteit op lange termijn te onderzoeken. Vervolgens zullen klinische studies uitgevoerd worden om CE-markering voor BIOPASS te verkrijgen. Naar verwachting zal de CE-markering in 2024 worden toegewezen, wat inhoudt dat BIOPASS 5 jaar na het einde van dit project op de markt komt. De financiële prognose toont een cumulatieve winst van €64 miljoen voor Xeltis en AMT over de 7-jarige periode van 2024 – 2030.
Niet alleen Xeltis en AMT, maar ook de ontwikkeling en economie van heel Zuid-Nederland zullen gestimuleerd worden via het BIOPASS project door een toename in werkgelegenheid en de aantrekking van investeerders naar de regio. Het BIOPASS project levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de ambitie van Zuid-Nederland om een internationaal erkend ecosysteem op te richten binnen drie toepassingsgebieden, waaronder de cardiochirurgie. Hiervoor richt Zuid-Nederland zich met name op de gebieden waarin zij een sterke positie hebben: biomedische materialen en regeneratieve geneeskunde. Als minimaal-invasieve techniek voor coronaire bypassoperaties waarbij weefselregeneratie geïnitieerd wordt, past het BIOPASS project perfect binnen de doelstellingen van de Zuid-Nederlandse Life Sciences & Health topcluster.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
01-01-2018
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Xeltis B.V.
Adres:
De Lismortel 31
Eindhoven
Nederland
Partner(s):
Xeltis B.V.; AMT Medical B.V.

Financiering

Rijk:
€ 174.229
Noord-Brabant:
€ 174.229
:
€ 174.229
Totaal publiek:
€ 522.688
Totaal privaat:
€ 655.951
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.178.639

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier