Triple F (Food From Food )

Voedselverspilling is vanuit ethisch en duurzaamheidsoogpunt niet te verantwoorden en dient dan ook geminimaliseerd te worden. In de voedingsindustrie is er een toenemend bewustzijn in de (her)waardering van plantaardige reststromen om zo verdere voedselverspilling te kunnen tegengaan, maar de sector loopt nog tegen verschillende moeilijkheden aan zoals de grote te verwerken volumes en de strenge hygiëne-eisen. Vaak gaan voedselresten toch verloren omdat er geen geschikte herbestemming voor gevonden wordt.

‘Triple F’ richt zich op verschillende reststromen uit de consumptie, zoals wortel, bieten en aardappelen in Nederland en prei, tomaten en witlof in België. Een ‘kansenkaart’ van de grensregio wordt uitgewerkt met een overzicht van vraag en aanbod bij bedrijven wat betreft plantaardige reststromen, inclusief de verschillende technologieën die toegepast kunnen worden om resten te herbestemmen zoals bijvoorbeeld drogen, vriezen, verhitten. Op basis hiervan zullen 20 nieuwe waardeketens gecreëerd worden. Agro-, food-, voedselverwerkende of technische bedrijven zullen projectvoorstellen kunnen indienen om in aanmerking te komen voor ondersteuning bij uitwerking van hun innovatieve voorstel. Brainport Development, Stichting Food Tech Brainport, Flanders’ FOOD en Innovatiesteunpunt Boerenbond beoordelen de ingediende waardeketenprojecten.

Er komen verder vier pilots, waaronder een voor prei en een voor wortel. Voor de wortelpilot staat diepvriesbedrijf Van Rijsingen in. Maar liefst 80% van de wortel eindigt momenteel als plantaardige reststroom. Daarom heeft Van Rijsingen eerder een sapfabriek in werking gesteld om wortelreststromen te scheiden in wortelsap en perskoek/vezels. Naast vezels hebben ook andere ingrediënten in de wortelreststromen na extractie marktpotentie zoals retinol en beta-caroteen. Dit laatste kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de vervaardiging van plantaardige kleurstoffen. Deze aspecten worden verder onderzocht binnen de pilot.

In het jaarverslag van 2020 komt projectleider Monique Sonnemans van Brainport Development aan het woord. Lees hier het gehele interview

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
Vlaanderen-Nederland
Prioriteit
(Cofinanciering Provincie Noord-Brabant (COFIN))
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Eindhoven
Startdatum:
01-01-2017
Einddatum:
31-12-2019

Begunstigde:

Begunstigde:
Brainport Development NV
Adres:
Emmasingel 11, 5611 AZ, Eindhoven
Eindhoven
Nederland, Belgie
Partner(s):
Stichting Food Tech Park Brainport
Bodec BV
Van Rijsingen Groep
Fi&S
HAS Hogeschool
Flanders' FOOD
EV ILVO
Groentenhof
Innovatiesteunpunt
Brightlabs.nl

Financiering

EU (EFRO)
€ 1.240.325
Noord-Brabant:
€ 111.456
Limburg:
€ 51.258
Overig :
€ 59.679
Totaal publiek:
€ 1.462.718
Totaal privaat:
€ 1.116.902

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek