Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één in de Europese Unie en kosten de Europese gemeenschap € 196 miljard per jaar. Hiervan wordt € 106 miljard uitgegeven aan gezondheidszorg, inclusief diagnostiek en behandeling van patiënten. De snelle vergrijzing en ontgroening in de grensregio schept de verwachting dat hart- en vaatziekten een sterk stijgende negatieve impact zullen hebben op onze maatschappij.
Een groot deel van mensen met hart- en vaatziekten vertoont tijdens de ontwikkeling van de ziekte geen serieuze symptomen en is dus ook niet onder behandeling. Betere en vroegere identificatie van deze mensen met een verhoogd gezondheidsrisico is dan ook zeer gewenst, evenals duidelijke voorlichting en uitleg over het individuele risico op hart- en vaatziekten. Ook voor reeds geïdentificeerde patiënten is goede diagnostiek en opvolging essentieel om de therapie te verfijnen en zo complicaties of bijwerkingen te verminderen.
TTD richt zich daarom op de ontwikkeling van een diagnostische kit, alsmede op het exploreren van opties om het ingewikkelde concept van individueel risico op hart- en vaatziekten te verhelderen. Deze vorm van gepersonaliseerde geneeskunde wordt gezien als dé weg naar efficiëntere cardiovasculaire gezondheidszorg, breed inzetbaar en met minder bijkomende gezondheidsschade en kosten voor het individu en de maatschappij. Deze inspanningen zullen op termijn niet alleen een positief effect kunnen hebben op de gezondheidszorg, maar spelen tevens in op de behoeften en de vraag van het bedrijfsleven en zorgaanbieders.
Het consortium van TTD bestaat uit zowel onderwijs- en onderzoeksinstituten als MKBs/KMOs, te weten de vier hoofdpartners Universiteit Maastricht (lead partner), Universiteit Hasselt, VITO en TSG InnoteQ en de vier projectpartners light (PPLs) DSP Valley, Bonné+Jan, Tenco DDM en PimBio. De verwachting is dat dit consortium nog uitgebreid zal worden met enkele PPLs ter ondersteuning van de ontwikkeling van de diagnostische kit.