Aan beide zijden van de grens is er een groeiende vraag naar mensen met ‘digital skills’. ‘Train4SmartServices’ speelt hierop in en wil een grensoverschrijdend trainee-programma ontwikkelen voor een duurzame inzetbaarheid van ICT professionals voor dienstverlening in diverse topsectoren zoals additive manufacturing, precisielandbouw, health en de ICT-sector zelf. In dit programma worden de deelnemers smart opgeleid via een continue integratie van ‘werken’ en ‘leren’.
Inmiddels is de campagne gestart waarmee trainees worden geworven voor het programma en stromen de eerste aanmeldingen binnen. Inclusie draagt bij aan de gewenste pluriformiteit in bedrijven en trainees die worden geworven. Zo zijn niet alleen afstudeerders maar ook werknemers waarvan de huidige baan binnen afzienbare tijd eindigt als gevolg door automatisering of statushouders met een basis in IT kennis welkom in het traineeship. Aan de bedrijvenkant worden zowel grote corporate bedrijven als nadrukkelijk ook het midden – en kleinbedrijf benaderd voor deelname. De eerste infosessie voor bedrijven vond plaats op 10 juli op de Brightlands Smart Services Campus. Met veel waardering is de inhoud van het programma ontvangen en vond er een goede dialoog plaats. Ook wordt het programma geprofileerd op events waar vraag en aanbod van goed gekwalificeerd IT personeel samenkomen of kennis wordt gedeeld over de kansen die IT technologie biedt voor ondernemers. Zo heeft de Brightlands Smart Services Campus deelgenomen aan het Innovation IT event in Roermond op 4 juli. Ook hier is veel interesse in Train4smartservices getoond en hebben de eerste bedrijven en kandidaat trainees zich aangemeld.
Inmiddels draaien er twee groepen trainees. Eén groep is op 5 november 2018 begonnen in Heerlen op de campus en 1 groep is op 7 januari 2019 van start gegaan in Hasselt op de campus. De eerste groep gaat over een maand voor het eerst beginnen op de leer-werkplek. De groepen zijn gemengd met zowel Nederlandse als Belgische trainees met diverse achtergronden. Zo betreft het niet alleen afstudeerders maar ook werknemers waarvan de huidige baan binnen afzienbare tijd eindigt als gevolg door automatisering of statushouders met een basis in IT kennis. Aan de bedrijvenkant zijn er zowel grote corporate bedrijven als nadrukkelijk ook het midden – en kleinbedrijf benaderd voor deelname. De eerste speeddate sessie voor bedrijven en trainees om de matching op te zoeken heeft op 17 januari 2019 plaatsgevonden op de Brightlands Smart Services Campus. Met veel waardering is de inhoud van het programma ontvangen en heeft een goede dialoog plaatsgevonden tussen potentiële werknemers en werkgevers. Ook wordt het programma geprofileerd op events waar vraag en aanbod van goed gekwalificeerd IT personeel samenkomen of kennis wordt gedeeld over de kansen die IT technologie biedt voor ondernemers. Naast de kick-off in zowel Heerlen op 13 september en in Hasselt op 18 oktober 2018 is er op diverse andere momenten ook aandacht geweest voor actieve werving van bedrijven. Op 21 februari kan ook de tweede groep trainees deelnemen aan een Corda-IT beurs waar PXL studenten demo’s tonen richting bedrijven en waar trainees zowel kennis kunnen vergaren als ook in contact kunnen komen met potentiële leer-werkplekken.
Het totale traject heeft een duur van 18 maanden waarbij ‘samen leren’ en ‘samen werken’ ingedeeld is in vier blokken met een basis-, bedrijfs-, specialisatie- en stagemodule. Aangezien de twee groepen van start zijn zullen ze samen arriveren in de specialisatie blok vanaf september. Deze modules zijn inmiddels ook gereed en ontwikkeld door de betrokken onderwijspartners. Bij ‘samen leren’ ligt de focus op kerncompetenties en specialisaties, bij ‘samen werken’ gaat alle aandacht naar werkervaring op doorgroei- en expertniveau. Tevens is er extra aandacht voor de soft skills ook op de terugkomdagen. Het digitaal opleidingsportaal (YouLearn; met overkoepelende informatie over Train4smartservices voor alle betrokkenen: studenten, docenten, begeleiders vanuit bedrijven) functioneert goed naast een eigen student administratie met contactmailadres studentinfo@train4smartservices.eu.
Tevens is er inmiddels coaching opgestart voor groep 1, waarbij er ook actief aandacht is voor de trainee om af en toe eens de voortgang te kunnen bespreken en mogelijk oplossingen aan te reiken waar nodig. De coaching voor groep 1 wordt uitgebreid met de coaching vanuit de bedrijven zodra ze daar vanaf 11 maart van start zullen gaan. Groep 2 krijgt coaching gedurende de eerste vier maanden ook, net als groep 1 zodat er gelijke waarborging plaatsvindt.
Daarnaast zijn er al een aantal surveys uitgezet om ook het hele traject van de trainees goed te kunnen monitoren.