Economische groei door een positief vestigingsklimaat is belangrijk voor de Zeeuwse regio. Het aantrekken van bedrijven die behoefte hebben aan groene restwarmte en het aantrekken van bedrijven die groene restwarmte produceren geven mede deze gewenste impuls. Indirect gevolg hiervan is dat de werkgelegenheid in de regio zal toenemen en dit is weer goed voor het MKB.
De aanleg van een infrastructuur, warmtenet, die voor de distributie zorgdraagt van thermische energie inde vorm van warmte genaamd WarmH2 biedt de mogelijkheid huidige tekorten op te vangen én uit te breiden naar het industrie gebied. WarmH2 past ook in de plannen die op 28 juni 2024 zijn bekrachtigd in een zogenaamde SOK (SamenwerkingsOvereenKomst, zie bijlage I) tussen DOW, VoltH2, Gemeente Terneuzen, Provincie Zeeland, Stedin, WarmCo2, Netverder (Stedin), SDR en Nort Sea Port om invulling te geven aan de energietransitie, fossiel gestookte warmte vervangen door restwarmte voor bedrijven en consumenten. (Potentiële)leveranciers van restwarmte zijn vooralsnog de twee chemie concerns DOW Terneuzen en Yara Sluiskil. Met de komst van VoltH2 ontstaat er een groene energiebron die een investering in groene restwarmte toegankelijk wordt en door deze JTF-subsidie mogelijk kan worden gemaakt.
Op de Axelse vlakte ontwikkelt VoltH2 een groene waterstoffabriek met een initiële productiecapaciteit van 25 MW (elektrisch). VoltH2 heeft voor een deel van de investeringen inmiddels een JTF subsidie gekregen. Daarmee zal jaarlijks ca. 2.000 ton groene waterstof geproduceerd worden. Door de restwarmtelevering tijdens deze productie wordt jaarlijks ongeveer 17 kton CO2-uitstoot vermeden. De eerste fase van deze fabriek zal begin 2026 operationeel zijn.
WarmCo2 is initiatiefnemer van deze subsidieaanvraag en is een energiebedrijf dat in 2008 is opgericht en restwarmte (en CO2) transporteert voor haar klanten. Met de komst van de groene waterstoffabriek zijn VoltH2 en WarmCo2 een samenwerking aangegaan om de warmte (20 MW netto) die vrijkomt bij het produceren van waterstof op een innovatieve manier uit te koppelen en te gebruiken. WarmCo2 is door deze samenwerking minder afhankelijk van de bestaande leverancier voor haar huidige klanten en zij kan met deze uitbreiding van capaciteit ook nieuwe industriële klanten in de directe omgeving aansluiten. Bijkomend voordeel is dat deze aanvulling van warmte ook voor vermindering van de CO2-uitstoot zorgt doordat de bedrijven in de directe omgeving van het nieuwe warmtenet deels nog afhankelijk zijn van aardgas voor hun warmte.
Met dit nieuw aan te leggen warmtenet, genaamd WarmH2, zal een robuust toekomstbestendig warmtenet worden gerealiseerd dat past in de verdere warmteontwikkelingen in de regio. Het is daarmee een essentiële schakel voor een duurzaam en toekomstbestendig warmtenetwerk en levert een belangrijke bijdrage aan een duurzame en veilige energievoorziening in de regio Zeeuws-Vlaanderen. Bovendien wil North Sea Port de Axelse Vlakte de komende jaren ontwikkelen tot een cluster voor de productie van geavanceerde biobrandstoffen. Dit biedt opportuniteiten voor interessante, lokale samenwerkingsverbanden, niet alleen voor groene waterstof, maar tevens voor de nevenproducten warmte en zuurstof. Op die manier zal dit gebied een aanzuigende werking hebben op andere interessante spelers waarmee de economische infrastructuur van het gebied op een duurzame manier worden versterkt (zowel economisch toekomstbestendig als goed voor mens (voor werkgelegenheid) als voor het milieu en de leefbaarheid).