Upgrading PET-Upcycling

De (petro)chemische chemie staat voor een grote uitdaging waar het gaat om de transitie naar een groene chemische sector die het circulair gebruik van grondstoffen volledig heeft omarmd. Helaas lijkt deze transitie naar een groene sector in veel gevallen nog ver weg als het gaat om zelfs de meest veelvoorkomende kunststofmaterialen zoals PET. Veel materiaal belandt tot op de dag van vandaag dan nog op de stort of in een AVI.

In dit project beoogt mkb-partij en aanvrager Ioniqa een grote stap te zetten richting de volledig circulaire inrichting van PET als materiaal. In haar huidige plant in Geleen werkt Ioniqa al enkele jaren aan haar innovatie proces voor de chemische recycling van PET. Vandaag de dag zijn zij dicht bij de doorbraak om te komen tot een continu proces dat op een commercieel rendabele wijze, moeilijk te recyclen PET toch kan verwerken. Met hun magnetic smart proces weten zij PET af te breken tot het
monomeer BHET, een molecuul waarvan is aangetoond dat dit direct inzetbaar is bij de PET-resin productieprocessen van grote partijen zoals Indorama. Daarnaast heeft men laten zien dat Ioniqa haar proces werkt op PET-afvalstromen die zijn vervuild met andere materialen of voorzien zijn van kleurstoffen. Het is daarmee het eerste recycling proces dat werkelijk kan resulteren in PET materiaal dat gelijk is aan virgin kwaliteit. Daarmee is het direct één van de weinige recyclaten die kan worden ingezet voor bijvoorbeeld voedselverpakkingen.

In dit project zet men een tweetal stappen om de noodzakelijke sprong naar volledige commercialisatie te kunnen maken:
1. Ontwikkeling gericht op en de uitvoer van de implementatie van nieuwe technologieën in de plant te Geleen. Hierdoor kan men uiteindelijk een jaarlijkse productiecapaciteit van 5 kton per jaar (ktpa) realiseren.
2. De verdere ontwikkeling van het proces zodat dit schaalbaar, en daarmee toepasbaar, wordt binnen een industriële omgeving. Dit is de laatste cruciale stap tot grootschalige marktacceptatie. De resultaten van het project zijn daarmee;
– Een jaarlijkse PET verwerkingscapaciteit van 5 ktpa in de plant in Geleen.
– Het aantonen (valideren) van de geschiktheid van het proces voor technisch uitdagende afvalstromen (post-consumenten afval en PET-trays)
– Concept gereed voor opschaling naar 50 ktpa.
– Het bieden van 2 werkleerplekken stageplekken voor talentvolle zijinstromers als operator die op langere termijn kan worden vastgehouden.
– De voorgenomen activiteiten resulteren (bij succesvolle implementatie) direct tot een jaarlijkse CO2- emissie reductie van een additionele 5.000 ton per jaar. Eventuele verdere uitrol van het concept bij 50 ktpa verhoogd deze impact aanzienlijk.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
Innovatie (Spoor 1)
Regio
Zuid-Limburg
Projectlocatie
Geleen
Startdatum:
5/12/2023
Einddatum:
5/11/2025

Begunstigde:

Adres:
De Lismortel 31 5612 AR Eindhoven
Geleen
Nederland
Partner(s):
Ioniqa Technologies B.V.

Financiering

EU
€ 1.000.065
Totaal publiek:
€ 1.000.065
Totaal privaat:
€ 1.217.255
Totale subsidiabele kosten:
€ 2.217.320

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek