Composieten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan wereldwijde, maatschappelijke uitdagingen zoals verlaging van de CO2-voetafdruk, toewerken naar een circulaire economie en de energietransitie. Het is echter tot op heden niet mogelijk gebleken om vezelversterkte thermohardende composieten te recyclen. End-of-life producten eindigden als gevolg daarvan op een stortplaats (en elders in Europa nog steeds) en sinds dat wettelijk niet meer kan wordt dit afval met restafval gemengd en aan afvalverbrandingsinstallaties aangeboden.
Een door de initiatiefnemers in 2012 ontwikkeld proces voor bakelietrecycling bleek niet geschikt voor de verwerking van composieten vanwege de vezelstructuur. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de Prolatherm-procesmachine die technisch in staat is om alle end-of-life thermohardende composieten volledig te recyclen, voor de toepassing waarvan KoiosTitan de exclusieve licentie heeft. Het eindproduct is sterk, volledig recyclebaar, gaat zeer lang mee en is geschikt voor allerlei toepassingen, waaronder vervanging van hardhout, staal en beton in de weg- en waterbouw. Hiermee levert KoiosTitan een duurzame, alternatieve oplossing voor een anders groeiende niet-recyclebare reststroom, door het toenemende aantal buiten gebruik te stellen windmolens, glasvezelversterkte buizen en tanks, boten en meer. Zo draagt KoiosTitan bij aan de vorming van een grote materiaalvoorraad voor de toekomst zonder CO2-emissies naar de atmosfeer. KoiosTitan is in een onderzoek van de ministeries van I&W en EZK aangemerkt als één van de tien meest kansrijke circulaire maakindustrieën van Nederland.
Doel van dit project is de realisatie van een eerste commerciële fabriek met een voor de wereld nieuwe recycling techniek en een verwerkingscapaciteit van minimaal 21.000 ton per jaar en de daarop volgende operatie. De fabriek zal 32.200 ton nieuwe materialen en volledig circulaire producten leveren ter vervanging voor hardhout, staal en beton in 2030.
Door de vervanging van (tropisch) hardhout, beton en staal door een circulair materiaal alsmede de vermeden verbranding wordt een grote CO2-emissiereductie bereikt.
KoiosTitan start eerst met de bouw van de demonstratiefabriek en het bestellen van longlead onderdelen/machines. Vervolgens installeert en start aanvrager achtereenvolgens fase 1 voor korte producten en fase 2 voor lange producten voor commercialisatie. Initieel zal de faciliteit 18.000 ton per jaar aan gereed thermohardend product opleveren, waarna verder wordt opgeschaald naar 32.200 ton/jaar in 2030. Aan de hand van productanalyses wordt het proces iteratief geoptimaliseerd.
Het resultaat van dit project is de oplevering van een praktijkinstallatie op industriële schaal waarmee ten minste 21.000 ton afval van vezelversterkt thermohardend composiet per jaar kan worden verwerkt:
• Volledig in gebruik genomen demonstratiefabriek in 2030 met een productiecapaciteit van 32.200 ton per jaar;
• 140 kton CO2-besparing in het jaar 2030;
• 55.700 ton per jaar reductie in gebruik van primaire grondstoffen als hardhout, beton en staal;
• Introductie van circulaire producten van vezelversterkt thermohardend composiet.
Strategisch EU-project
Dit project is aangemerkt als een strategisch EU-project. Lees hier meer over strategische EU-projecten binnen JTF.