Tijdens de uitvoering van ‘Digipower 2023 – 2026 ‘Green Deal’’ zijn CA-ICT en WijTechniek in overleg getreden om een tweede JTF-aanvraag te bespreken met een sterkere focus op techniek. Na consultatie van de achterban en de klankbordgroep is uit gezamenlijk overleg deze (tweede) aanvraag voor ‘Digipower 2024 – 2026 ‘Green Deal’’ tot stand gekomen.
De aanleiding voor het samenkomen van bovenstaande partijen is dat alle betrokken partijen de impact van de energietransitie in regio West-Noord-Brabant voelen. De energietransitie en regio specifiek de transitie naar de groene chemie vraagt een verandering van een lineair en centraal ingestuurde waardeketen naar een circulair en decentraal model. Noodzakelijk hiervoor zijn o.a. innovaties op het gebied van digitale (smart) industrie. De samenwerkende partijen willen hun kennis en expertise inzetten om op dit gebied een wezenlijk verschil te maken. De ambitie is het gezamenlijk vergroten van instroom, doorstroom en duurzame inzetbaarheid van de
beroepsbevolking in de regio West-Noord-Brabant, specifiek gericht op de chemiesector en de vraag naar digitale en technische vaardigheden. Deze wendbare en weerbare beroepsbevolking kan de veranderingen in de aard van het werk en de groeiende mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt als gevolg van de energietransitie opvangen. Hiervoor wordt het project ‘Digipower 2024-2026 ‘Green Deal’’ voorgesteld.
In overeenstemming met de doelstellingen van het JTF 2021-2027 programma, richt ‘Digipower 2024 – 2026’ zich op het ontwikkelen van cruciale technische vaardigheden die onmisbaar zijn voor de voortstuwing van de energietransitie en de innovatie binnen de groene chemie. Dit project erkent de groeiende vraag naar gespecialiseerde vaardigheden die nodig zijn om deze verschuivingen te ondersteunen en streeft ernaar om de kloof in de huidige en toekomstige beroepsbevolking aan te pakken door middel van zes kernstudierichtingen. Afhankelijk van de achtergrond en wensen van de deelnemers zijn verschillende invullingen mogelijk op de volgende thema’s:
▪ Hogere Installatie Techniek (HIT): focust op geavanceerde installatietechnieken die essentieel zijn voor de integratie van hernieuwbare energiebronnen en de ontwikkeling van duurzame infrastructuur.
▪ Digitaal Bouwen/Building Information Modelling (BIM): bereidt deelnemers voor op het werken met digitale bouwmodellen die cruciaal zijn voor het verhogen van efficiëntie en duurzaamheid in allerhande vormen van bebouwing.
▪ Software development: ontwikkelt programmeer- en softwareontwikkelingsvaardigheden die nodig zijn voor het ontwerpen en implementeren van systemen ter ondersteuning van o.a. de energietransitie.
▪ (cyber)security/digitale veiligheid: leert deelnemers het belang van en de technieken voor het waarborgen van de veiligheid van digitale infrastructuur, wat van essentieel belang is in een steeds meer verbonden en gedigitaliseerde energie- en chemiesector.
▪ Informatiemanagement & (big) data science: biedt vaardigheden in data-analyse en -management, noodzakelijk voor het ondersteunen van besluitvormingsprocessen en het optimaliseren van processen in het kader van de energietransitie.
▪ IT-beheer: versterkt kennis in het effectief beheren van IT-systemen die ondersteunend zijn aan de kernactiviteiten binnen de transitie naar duurzame energie en groene chemische productie.
Deze studierichtingen zijn zorgvuldig geselecteerd om de meest directe impact te hebben op de ondersteuning en versnelling van de energietransitie en de ontwikkeling van groene chemie, in lijn met de JTF-programmadoelstellingen. Het project voorziet in een integrale benadering waarbij opleidingen niet alleen gericht zijn op de huidige marktbehoeften, maar ook anticiperen op de toekomstige vaardigheidsvereisten binnen deze snel evoluerende gebieden.
Het project benadrukt de noodzaak voor een multidisciplinaire aanpak, waarbij technische vaardigheden worden gecombineerd met digitale competenties om de complexe uitdagingen van de energietransitie en groene chemie aan te gaan. Het project biedt hulp aan iedereen die woont, werkt of werk zoekt in de regio door het opleiden en omscholen tot een competente ‘groene’ werknemer geschikt voor het waarmaken van de energietransitie.
De doelgroepen vinden hun weg naar het CA-ICT door zich aan te melden bij het reeds bestaande portaal van het eerste project: Digipower 2023-2026 ‘Green Deal’ of via het voorportaal van het regionaal mobiliteitscentrum West Brabant Werkt Door d.m.v. een voorselectie via de sociale diensten van de gemeenten.
Via een intake en/of een loopbaanoriëntatietraject worden de wensen en competenties van de deelnemer verkend. Vervolgens kan een deelnemer eventueel beginnen aan een vakgerichte opleiding of een beroepsgericht omscholingstraject. Na afronding ontvangen de deelnemers één of meerdere certificaten én beschikken zij over voldoende kennis en vaardigheden om als digitale duurzaamheidsprofessional aan de slag te gaan. Indien de deelnemer dit wenst, biedt het CA-ICT een begeleiding-naar-werk-traject aan. Deze bestaat uit advisering, coaching en bemiddeling naar een potentiële werkgever.
Bovenstaande activiteiten worden ondersteund d.m.v. communicatie & PR-activiteiten en vanuit preDICT (het Expertisecentrum Digitalisering ICT); een arbeidsmarktdashboard gebaseerd op arbeidsmarktonderzoek over de gehele arbeidsmarkt ICT. Hierin wordt informatie verzameld en
geanalyseerd over onderwijs, doorstroom van onderwijs naar de arbeidsmarkt, vacatures en werkgelegenheidscijfers over de arbeidsmarkt ICT. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van data van DUO, CBS, Jobdigger en LinkedIn. De verzamelde informatie biedt meer inzicht in vacatures, de gevraagde competenties en de stand van zaken per regio. Via het project wordt een wendbare en weerbare beroepsbevolking gecreëerd; Een beroepsbevolking met de noodzakelijke (digitale) vaardigheden om de energietransitie waar te maken.
Een belangrijk element van het project zal bestaan uit het zorg dragen voor betrokkenheid van alle relevante partijen in de regio die belang hebben bij de vergroening van de economie. Vanzelfsprekend dient het belang van de werkenden en werkzoekenden centraal te staan in het proces van voorbereiding en toeleiding naar banen die passen bij de energietransitie die gaande is. De transitie zal met name in deze regio een groot effect hebben op de arbeidsmarkt waarbij enerzijds banen verdwijnen (voornamelijk in de sectoren gericht op de fossiele energie) en anderzijds nieuwe banen ontstaan. Het is daarom belangrijk om na te denken over transitiepaden die de succesvolle overstap naar een energietransitie-gerelateerd beroep vergemakkelijken. Bij de uitvoering zal nadrukkelijk worden gestreefd naar het laten deelnemen van jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het CA-ICT heeft een rijke ervaring waar het de digitale transitie op de arbeidsmarkt betreft. Deze ervaring wordt ingebracht in het netwerk wat ten gevolge van ‘Digipower 2024 – 2026’ zal worden ontwikkeld.