Batterijen spelen een steeds grotere rol spelen in mobiliteits- en energiesystemen. Specifiek lithiumbatterijen zijn hiervoor op de korte tot middellange termijn de leidende technologie. De toenemende vraag naar lithium wordt vooral gedreven door de groei van elektrische voertuigen en mobiliteit (EV’s), energietransitie van bedrijven en groei van hernieuwbare energiebronnen. Dit leidt ook tot een groot toekomstig volume aan batterijen die afgedankt worden. Met het concept Circular Lithium Port Moerdijk wordt de mogelijkheden voor de realisatie van een circulaire batterijketen in 3 pijlers – van end of first life tot inzameling tot demontage voor second life gebruik tot finale demontage & recycling tot nieuwe batterijcelproductie – in de Port of Moerdijk verkend en worden de eerste innovatie stappen gezet om tot realisatie te komen. Port of Moerdijk fungeert hierbij als connector en facilitator en ondersteunt in het traject richting de realisatie van Circular Lithium Port Moerdijk.
In dit project wordt de eerste pijler van het concept Circular Lithium Port onderzocht en met concrete innovatietrajecten praktisch gevalideerd. Specifiek het op grote schaal bieden van second life oplossingen voor afgedankte accu’s door Refurb Battery. Via de principes van het oogsten, testen en hergebruiken van batterijcellen uit afgedankte accu’s wordt door Reburb Battery een circulaire basis gecreëerd voor de Port. De eerste pijler van Circular Lithium Port zorgt middels haar toegevoegde waarde voor de oorspronkelijke fabrikanten van batterijoplossingen (fabrikanten van fietsen, scooters, apparaten tot EVs) voor aanvoer van batterijen naar de Circular Lithium Port. De handelingen die vervolgens door Refurb Battery worden verricht om de aangevoerde stromen te identificeren en traceerbaar te maken en om de fysieke stromen te segmenteren en te scheiden, maken vervolgens het hoogwaardig uitvoeren van demontage, recycling en uiteindelijk hergebruik in nieuwe batterijcellen mogelijk. Daarmee wordt co-locatie voor volgende pijlers in de Circular Lithium Port aantrekkelijk.
Binnen Refurb Battery worden door geavanceerde gegevensverzameling en monitoring de batterijen geoptimaliseerd om langer mee te gaan. De lithiumstromen binnen de werkmethodiek van Refurb Battery zijn traceerbaar waardoor naast een hoogwaardig product ook een duurzaam en veilig product kan worden gegarandeerd. Dit proces is bewezen op een schaal van 100 ton per jaar met betrekking tot lithium NMC cellen van het type 18650 uit fiets- en scooter accu;s in de huidige compleet vergunde fabriek van Refurb Battery in Rijsbergen. Refurb Battery zal zich in dit innovatietraject richten op een aantal vraagstukken rondom proces- en productinnovatie ten behoeve van het uiteindelijk opschalen van de bestaande 100 ton fabriek naar een 5.000+ ton fabriek voor second life batterijoplossingen in de Port of Moerdijk. Daarbij zal via diverse test- en validatieprocessen de opschaalbaarheid naar de 5.000+ ton fabriek moeten worden vastgesteld.
Het uiteindelijke resultaat dient een gevalideerde blauwdruk te zijn voor de inrichting van de fabriek welke voor deze schaalgrootte geschikt dient te zijn voor bijbehorende diversiteit aan lithium aanvoerstromen (meer types accu’s en cellen), verwerkingsmethoden (o.a. automatisering), voldoende breedte in toepassingen (meer use cases en gebruiksgebieden in lijn met sterk stijgende output) voor dit volume aan batterijen en bijbehorende inrichting van datastromen en fysieke set up. Door middel van het afstemmen met ketenpartners, kennis- en onderwijsinstellingen en bevoegde gezagen zal ervoor worden gezorgd dat de kennis wordt geborgd en gebruikt ten behoeve van de ontwikkelingen van de Circular Lithium Port en de optimale inrichting van een gebied waar alle pijlers van deze keten samen werken om materiaalhergebruik te maximeren met minimale uitstoot. Heel specifiek ook ten behoeve van het opleiden en trainen van de werknemer van de toekomst.
De gevalideerde blauwdruk biedt de basis voor de beoogde relocatie van Refurb Battery als hoeksteen van Circular Lithium Port Moerdijk waar zij vervolgens als mede-aanjager zal functioneren voor de co-locatie van de andere bouwstenen voor de complete Lithium Port. Dit alles gericht op realisatie van de Circular Lithium Port in de periode 2026-2028.