Bio Meta-Aromatics

CSBR is bezig met het opschalen van waardevolle aromatische chemische bouwstenen uit agro-afval, die niet concurreren met voedsel voor land – en vervangt aardolie tegenhangers 1 op 1 met verhoogde veiligheid.

CSBR wil een verantwoordelijke onderneming zijn, met een impact op de samenleving, het milieu en de economie, door waardevolle chemische bouwstenen te maken van een agro-afval-derivaat: de olie van de cashewnootschil. Cashewnoten vormen wereldwijd 4,5 miljoen ton afval (in India, Afrika, Vietnam en Brazilië) en bevatten een natuurlijke bio-aromatische stof – voor een totaal van 700.000 ton per jaar. De cashewnotenolie wordt meestal gedestilleerd en gebruikt in bouwmaterialen voor een totaal verbruik van ongeveer 300.000 ton per jaar, maar met beperkte prestaties vanwege de volumineuze chemische structuur (bestaande uit onzuiverheden en onverzadigingen). CSBR wil de exploitatie van gedistilleerde cashew-shell-olie maximaliseren door deze beperkingen te verminderen.
Daarom helpen we enerzijds indirect de cashewnotenindustrie met een belangrijk probleem (hoe komen we van de doppen af die zich op de vloer opstapelen na het doppen); anderzijds willen we zowel de levenskwaliteit in de samenleving ondersteunen door de typische oestrogene chemicaliën uit aardolie te vervangen door veilige drop-ins en de overgang naar een koolstofneutrale chemische productie.

CSBR maakt alleen gebruik van de cashewnotenolie, zonder zich bezig te houden met de extractie. De technologie bestaat uit drie stappen en levert twee strategische en waardevolle bio-aromaten op. Het ene is een voorgestelde basis voor goed presterende en veilige oppervlakteactieve stoffen, met een bedienbare markt van 2,3 miljard euro wereldwijd (wasmiddel, emulgator, dispergeermiddel, compatibilisator in coatings, kleefstoffen, elastomeren, smeermiddelen, booroplossingen, inkt en kleurstoffen, algemene reiniging en procesondersteunende oplossingen voor de textiel- en papierindustrie).Het vervangt twee belangrijke marktoplossingen:
– Vertakt-4-nonylfenol (4NP): is beperkt vanwege de toxiciteit (oestrogene werking) en slechte biologische afbreekbaarheid (wat leidt tot bioaccumulatie in het milieu). Het 3NP is laag-oestrogeen en gemakkelijk biologisch afbreekbaar.
– lineaire alcoholen: momenteel zijn ze de gouden standaard in de industrie. Er zijn bio-oplossingen, maar van eetbare bronnen en nog steeds met een impact op het CO2-equivalent en de exploitatie van hulpbronnen (land en water). De CSBR-oplossing is koolstofneutraal en maakt gebruik van afvalbronnen, in lijn met het principe van de circulaire economie. Bovendien is het chemisch gezien een molecuul met een verhoogde werkzaamheid.

Oppervlakte-actieve stoffen is de belangrijkste business line die wordt voorgesteld door CSBR BV en die in potentie de gehele huidige beschikbaarheid van cashew-schalen kan dekken, met een potentiële CO2-vervanging van 700 tot 900.000 ton – ter vervanging van de aardolie tegenhangers.

De tweede aromatische stof is een zeer functionele molecule, die wordt toegevoegd aan gespecialiseerde aardoliestandaarden zoals 4vinylfenol (fotobestendige coatings in elektronica – 50 miljoen euro/jaar), fenyleenisoftaalamide (meta-aramidevezels – 1,5 miljard euro/jaar), cresol en resorcinol (bouwstenen voor werkzame bestanddelen in farmaceutische producten, parfums, insectenlokkers en lichaamsverzorging – 100 miljoen euro/jaar). Het product is ook een zeer vergelijkbaar substituut voor styreen (bouwsteen voor de radicale polymerisatie van coatings, kleefstoffen en harsen voor algemene fabricage – ongeveer 35 miljard euro per jaar).

Dit project wordt ondersteund door potentiële klanten en partners, van wie we de LoI kunnen delen.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
Innovatie (Spoor 1)
Regio
Zuid-Limburg
Projectlocatie
Geleen
Startdatum:
12/23/2023
Einddatum:
5/31/2026

Begunstigde:

Adres:
Urmonderbaan 22 6167 RD Geleen
Geleen
Nederland
Partner(s):
CashewShell BioRefinery (CSBR) B.V.

Financiering

EU
€ 751.572
Totaal publiek:
€ 751.572
Totaal privaat:
€ 850.060
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.601.632

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek