JTF evenement Noord-Brabant

Graag nodigen wij u uit voor de informatiebijeenkomst “Just Transition Fund voor duurzame industrie en arbeidsmarkt” op 1 juni in Bergen op Zoom!

Wilt u een bijdrage leveren aan een duurzame industrie en een toekomstbestendige arbeidsmarkt in West-Noord-Brabant?
Kom dan naar de informatiebijeenkomst en hoor hoe u uw ideeën kunt realiseren met subsidie uit het Just Transition Fund (JTF).

Wanneer?
Donderdag 1 juni 2023 van 12:30 tot 16:30 uur

Waar?
Delta Agrifood Business (DAB), Van Konijnenburgweg 24 Bergen op Zoom

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het digitale aanmeldformulier. Deelname is kosteloos.

Voor wie?
De bijeenkomst is bedoeld voor de volgende partijen actief in West-Noord-Brabant:

  • Bedrijven (mkb’s, startups en scale-ups). De focus ligt op de chemie- en industriesector, maar in de projecten is samenwerking met andere sectoren ook mogelijk.
  • Kennis- en onderwijsinstellingen van MBO tot WO
  • Overheidspartijen: gemeenten, UWV, havenbedrijf
  • Werkgevers- en werknemersorganisaties
  • Milieu- en natuurorganisaties
  • Arbeidsmarktpartijen
  • Andere partijen, zoals campussen, adviesbureaus en intermediairs

Programma
12:30 – 13:00 Inloop met lunch
13:00 – 14:00 Algemene introductie JTF West-Noord-Brabant
Inspirerende verhalen uit de praktijk
14:00 – 14:10 Pauze
14:10 – 14:55 Inhoudelijke verdiepingssessies over de drie thematische JTF-sporen, ruimte om projectideeën voor te leggen
15:00 – 15:30 Terugkoppeling, stellen van vragen, afronding
15:30 – 16:30 Netwerkborrel

Achtergrond: wat is het JTF?
De transitie naar een klimaatneutraal Europa in 2050 heeft veel sociale en economische gevolgen, vooral voor regio’s met veel fossiele industrie. Doel van het Europese Just Transition Fund (‘fonds voor een rechtvaardige energietransitie’) is om regio’s te helpen om de gevolgen op te vangen. West-Noord-Brabant is aangewezen als JTF-regio. Er is circa € 58,5 miljoen aan JTF-middelen beschikbaar om de transitie naar een groene, circulaire en concurrerende economie te stimuleren, en te investeren in een wendbare en toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Het JTF kent drie thematische sporen waarbinnen subsidie aangevraagd kan worden:

  • Spoor 1 Innovatie – Vernieuwing en versterking van de regionale economie met focus op biobased waardeketens en circulaire chemie en materialen.
  • Spoor 2 Infrastructuur – Investeringen in technologie, energiesystemen en infrastructuur voor een groene industrie en chemie.
  • Spoor 3 Arbeidsmarkt – Bijscholing, omscholing en aantrekken van talent in het licht van de energie- en grondstoffentransitie.

Projecten binnen spoor 1 en 2 moeten directe impact hebben op het kerngebied, dat bestaat uit het aaneengesloten gebied van de gemeenten Geertruidenberg, Drimmelen, Moerdijk, Steenbergen en Bergen op Zoom. Spoor 3 heeft de gehele regio West-Noord-Brabant als werkingsgebied.

Bekijk hier de openstellingen.

JTF-bijeenkomst Noord-Brabant