Grootste kunstdoolhof ter wereld staat in Tilburg

Met de opening van Doloris Meta Maze medio 2019 is Tilburg een unieke en avontuurlijke beleving rijker. Een uniek surrealistisch doolhof waar cultuurliefhebbers van jong tot oud letterlijk door kunstwerken lopen en klimmen, om daarna na te genieten in de rooftopbar. Het 450 vierkante meter  grote labyrint met 40 kamers waaraan 70 kunstenaars meewerkten, is gerealiseerd met steun uit het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant.

Doloris Meta Maze is een doolhof waarin de grens vervaagt tussen cultuur, design, kunst en leisure. De bezoeker loopt, klimt en kruipt door het labyrint en verkent in elke ruimte weer een nieuwe surrealistische omgeving. Hij dwaalt door de psychedelische hersenspinsels van een groep kunstenaars. Volgt onverwachte paden, wurmt zichzelf door verborgen doorgangen, loopt door muren en laat zich verwonderen door de vele mysterieuze objecten.

De media en het publiek zijn dolenthousiast, we hebben het beoogde bezoekersaantal voor 2021 al behaald.

Project: Doloris Meta Maze

Programma:Leisure Ontwikkel Fonds

Projectpartners:

Doloris BV

Looptijd:

1 juni 2017 – 31 mei 2020

Financiering:

Joep van Gorp, bestuurder van Doloris BV, vertelt: “De Meta Maze is uniek. Dit bestaat nergens ter wereld, alleen in Tilburg. Bezoekers zijn één of twee uur binnen, maar kunnen na afloop niet uitleggen waar ze precies zijn geweest. De Meta Maze is nauwelijks in woorden te vatten. Sommige bezoekers noemen het een schilderij waar ze doorheen lopen. Anderen vergelijken het met een doolhof, klimpark, escaperoom, museum 2.0 of een wereldreis in enkele uren.”

Grootste kunstdoolhof van Europa

Het idee voor de bouw van de Meta Maze deed Van Gorp enkele jaren geleden op tijdens een vakantie in Berlijn. Hij bezocht daar een vergelijkbaar tijdelijk kunstproject en was zo onder de indruk dat hij contact opnam met de ontwikkelaar. Inmiddels overtreft de Meta Maze zijn -inmiddels gestopte- evenknie in omvang: Doloris Meta Maze is het grootste kunstdoolhof van Europa. Bij de bouw waren zo’n 70 kunstenaars betrokken.

Positieve resultaten

Van Gorp: “Ik ben erg trots op wat we hier hebben neergezet. Mensen praten erover, maken een bijzondere ervaring mee. En er is heel veel interesse: waar we op 20.000 bezoekers hadden gerekend in het eerste jaar, verwachten we nu 60.000 kaarten te verkopen. Ons beoogde bezoekersaantal voor 2021 is daarmee al behaald! Enkele internationale media, RTL Z, het NRC, de Volkskrant en de regionale omroepen hebben positieve reviews geschreven en ook het publiek is dolenthousiast. Vaak zijn het jonge mensen en dertigers, maar ook enkele 90-plussers hebben het doolhof al bezocht.”

Toekomstdroom

Nu de Meta Maze een succes is, heeft Van Gorp nog nieuwe ambities? Hij licht toe: “In het weekend wordt de Meta Maze altijd druk bezocht, maar tijdens werktijd doordeweeks nog niet. We ontwikkelen daarom arrangementen om ook tijdens werkdagen een hogere bezetting te krijgen.”

En daar stopt het niet bij: “We werken hard aan mijn volgende droom: de uitrol van Doloris Meta Maze naar enkele andere Europese steden. De financiering van de Meta Maze in Tilburg was een stevige kluif: een nieuw project, wat op papier moeilijk tastbaar te maken was, op het gebied van cultuur, design, kunst en leisure. Niet elke financier durfde dit risico aan. Zonder de lening van het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant was de Meta Maze zeer lastig te realiseren geweest. Nu de Meta Maze zich in haar eerste jaar bewezen heeft, zal het makkelijker zijn om de financiering voor de andere locaties los te krijgen!”

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag