Op weg naar een duurzame aardbeienplantenteelt

Aardbei Extra is een vermeerderingsbedrijf wat zich richt op de teelt van aardbeienplanten. Het bedrijf is gevestigd in de provincie Noord-Brabant. Het bedrijf teelt aardbeienplanten en stekmateriaal welke op haar beurt worden afgezet bij voornamelijk Noord-Brabantse aardbeienkwekers. Om garant te kunnen blijven staan voor de kwaliteit van haar product en met het oog op de verduurzaming van de teelt gaat Aardbei Extra in samenwerking met Vos Capelle de uitdaging aan om een innovatief teeltsysteem voor aardbeienplantenteelt te ontwikkelen.

De doelstelling van het project is het realiseren van een nieuw en innovatief teeltsysteem voor de aardbeienplantenteelt waarbij de teelt beter beheers- en bestuurbaar wordt. Binnen de sector zijn nog grote stappen te maken in de opkweek van gezond en duurzaam uitgangsmateriaal.

De huidige teeltwijze van aardbeienplant is een rijenteelt in de vollegrond waarbij de watergift moeilijk beheersbaar is. Binnen deze teelt wordt de watergift en bemesting nog voornamelijk volvelds toegepast waarbij nog grote hoeveelheid aan mest- en voedingsstoffen uitspoelen naar het oppervlaktewater. Bovendien is de plant in de grond gevoelig voor schimmels, ziekten en plagen. Met de ontwikkeling van een innovatieve systeem worden planten niet meer in de grond maar in een teeltsysteem boven de grond geteeld waardoor de teelt beter beheers- en bestuurbaar wordt. De overdrain welke in de grondteelt uitspoelt naar het oppervlaktewater kan binnen dit nieuwe systeem worden opgevangen en hergebruikt in de teelt. Uitspoeling wordt hiermee voorkomen. Vervolgens kunnen de niet benutte mest- en voedingsstoffen worden hergebruikt in dezelfde of een andere teelt. Hierdoor zijn er ook minder mest- en voedingsstoffen nodig om het (hergebruikte) voedingswater weer op niveau te krijgen. Grote voordelen van het innovatie teeltsysteem zijn geen uitspoeling naar het oppervlaktewater en een besparing op het gebruik van mest- en voedingsstoffen.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(Samenwerking voor innovatie)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Haaren
Startdatum:
2018-01-24
Einddatum:
2020-01-01

Begunstigde:

Begunstigde:
Aardbei Extra B.V.
Adres:
Belversestraat 5 Haaren
Haaren
Nederland
Partner(s):
Aardbei Extra B.V.; Joh. Vos Capelle B.V.

Financiering

EU (ELFPO)
€ 324.918
Zeeland:
€ 0
Limburg:
€ 0
Overig:
€ 0
Totaal publiek:
€ 324.918
Totaal privaat:
€ 468.627
Totale subsidiabele kosten:
€ 793.544

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag