• Green Vinyl Records

Projectbeschrijving

Wist je dat er tijdens het productieproces van langspeelplaten veel energie verloren gaat? LP’s worden traditioneel gemaakt met een LP-pers die verwarmd wordt door stoom; een tijdrovend proces dat veel energie kost en niet duurzaam verloopt.

Een collectief van zeven bedrijven en een kennisinstelling onder leiding van Symcon B.V. ontwikkelt samen een duurzaam en alternatief productieproces voor LP’s.
Dat proces is gebaseerd op de spuitgiettechniek in plaats van persen. Ook vervangen ze de huidige kunststof met een milieuvriendelijk materiaal. Het behouden van het vertrouwde LP gevoel staat voorop. Samen zorgen ze voor een energiebesparing van ruim 70%, een sneller productieproces en minder nadelige gevolgen voor milieu. 
 

Tijdens het ontwikkelen, samenstellen en testen van deze ‘Green Vinyl Records’ wordt gewerkt aan de verbetering van de positie van het MKB en het valoriseren van nieuwe producten en diensten. Veel midden- en kleinbedrijven in Brabant willen deze innovaties toepassen, maar missen de kennis en samenwerkingsverbanden om deze te implementeren in hun producten en bedrijfsprocessen. Om het uitwisselen van kennis en samenwerkingsverbanden aan te moedigen, zijn de partners Hogeschool Fontys en Mikrocentrum van belang.

Projectflyer

Project in de media

– The Guardian d.d. 11-05-2019: ‘Vinyl revival: is there an environmental cost to record sales?
– 4 & 5 juni 2018 The World of Physical Media Conference

 

– Omroep Brabant d.d. 23-6-2016: ‘Vinyl is hot. Het Veldhovense bedrijf Symcon spuitgiet tegenwoordig de ouderwetse elpee

Tags

- -