In Nederland is er een grote stap gezet in de verduurzaming van de kunststoffenindustrie. Het kabinet heeft besloten dat producenten van synthetische kunststoffen vanaf 2027 verplicht zijn om minimaal 25% gerecycled plastic te gebruiken. Dit percentage moet in 2030 oplopen naar 30%. Tevens is sinds 1 juli 2023 de uitgebreide product verantwoordelijkheid (UPV) van kracht waarmee nu wetgeving een significante rol speelt en bijdrage levert aan het reguleren van single used plastics (hierna: SUP). Ook dit is een belangrijke stap om de circulaireeconomie te bevorderen en bij te dragen aan de klimaatneutrale ambities van Europa.
In het kader van de verduurzaming van de chemische industrie speelt Chemelot, gelegen in Zuid-Limburg, een belangrijke rol. Hier zal Refresh Plastics werken aan de ontwikkeling van een oplossing voor het probleem van het verlies van waardevolle eigenschappen van virgin kunststof polymeermateriaal vanwege de huidige manier
van recycling. Het project maakt gebruik van het multifunctionele key-lock principe om de kleurstoffen in de gerecyclede kunststof gecontroleerd te verwijderen zonder verlies van de waardevolle eigenschappen van het virgin kunststof polymeermateriaal. Het onderhavige project richt zich specifiek op het aanpakken van technische
knelpunten die zijn geïdentificeerd. Refresh Plastics zal het project uitvoeren en werkt aan de ontwikkeling voor het verkrijgen van een kleurloos gerecycled polymeer materiaal middels een pilot plant, zodat de oplossing op benodigde schaal kan worden getest en geoptimaliseerd.
Het doel van dit project is om de ontwikkeling af te ronden van een innovatief mechanisch recyclingprincipe waarmee kunststoffen gecontroleerd kunnen worden ontkleurd in het volledige volume. In ontwikkeling zijnde concurrerende technieken zijn wel in staat aangebrachte inkt van het oppervlak van kunststof te verwijderen,
maar niet in het te recyclen granulaat of flakes. De kwaliteit van gerecycled kunststof die kan worden behaald met de nieuwe recyclingtechniek is verder alleen te verkrijgen via energie-intensievere chemische recycling.
Bestaande mechanische recyclingtechnieken zijn nu veelal gericht op zeer goed kwaliteit afval (bijvoorbeeld post industrieel zoals PP en PE), om uiteindelijk product te krijgen met minder goede eigenschappen (vanwege contaminaties en thermische belastingen) of verwerking van afvalstromen waarmee enkel lage kwaliteit producten kunnen worden gemaakt zoals donkere vuilniszaken. Door het innovatieve principe van Refresh Plastics kan kunststof middels een lage temperatuur worden ontkleurd en gerecycled 2, om vervolgens verwerkt te worden tot kunststofgranulaat dat weer is te verwerken tot kunststof producten. Het bijzondere hierbij is dat zo een kleurloze mechanisch gerecyclede polymere grondstof met een hoge marktwaarde wordt verkregen.
Een multidisciplinair team van experts op het gebied van kunststofchemie, recyclingtechnologieën en apparatenontwikkeling zal het project uitvoeren. Het team zal met verschillende partners uit de recyclingindustrie de praktische toepasbaarheid ontwikkelen. De resultaten van dit project zullen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame en efficiënte methoden voor het recyclen van gekleurde kunststoffen, waardoor de milieu-impact van de kunststofindustrie kan worden verminderd en waardevolle grondstoffen kunnen worden teruggewonnen.