Blauwe Keten

De Blauwe Keten

De glastuinbouw beleeft moeilijke tijden omwille van oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. Zowel Vlaanderen als Nederland voeren dan ook een ondersteunend beleid naar glastuinbouw om de noodzakelijke transitie en de daarbij horende modernisering te kunnen realiseren. Hierbij wordt gezocht naar een verrijking van het bestaande aanbod zoals de commerciële teelt van microalgen, goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde micro-algen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico’s.

Momenteel worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten. De voorziene teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. En ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze micro-alg. Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de regio zijn er voldoende mensen aanwezig met de nodig technische kennis om, mits enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere surplus binnen het project is het telen van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan fungeren.

‘De blauwe keten’ is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige sector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt.

Projectinformatie

Programma:

Subprogramma

Vlaanderen-Nederland

Prioriteit

COFINANCIERING PROVINCIE (COFIN),

Regio

Noord-Brabant

Projectlocatie

Tilburg

Startdatum:

01-01-2016

Einddatum:

31-12-2018

Begunstigde:

Begunstigde:

Stichting Avans

Adres:

Professor Cobbenhagenlaan 13, 5037 DA, Tilburg
Nederland, België

Partner(s):

Inagro vzw
POM Oost-Vlaanderen
Centexbel
Millvision B.V.
StapperDuurzaamAdvies
BOM Business Development & Foreign Investments B.V.
Katholieke Universiteit Leuven
Millvision bv
VZW Boterakker
Universiteit Gent

Financiering

EU (EFRO)

€ 1.374.376

Noord-Brabant:

€ 121.975

Overig:

€ 393.563

Totaal publiek:

€ 1.889.914

Totaal privaat:

€ 858.837

Totale subsidiabele kosten:

€ 2.748.752

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu
VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2019

Bekijk hier