Blauwe Keten

De Blauwe Keten

De glastuinbouw beleeft moeilijke tijden omwille van oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. Zowel Vlaanderen als Nederland voeren dan ook een ondersteunend beleid naar glastuinbouw om de noodzakelijke transitie en de daarbij horende modernisering te kunnen realiseren. Hierbij wordt gezocht naar een verrijking van het bestaande aanbod zoals de commerciële teelt van microalgen, goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Spirulina biedt binnen het aanbod van biogebaseerde micro-algen het grootste potentieel omdat het een belangrijke bron van fycocyanine (blauwe kleurstof) bevat. Het kan een waardevolle vervanger zijn van de artificiële variant, Briljant Blauw (E133), wat in verband wordt gebracht met hyperactiviteit en andere gezondheidsrisico’s.

Momenteel worden de meeste micro-algen geïmporteerd uit Azië of de Verenigde Staten. De voorziene teelt in Vlaanderen en Nederland moet zich daarom kunnen onderscheiden door de hoge kwaliteit. En ook het logistieke proces van teelt naar verwerking moet economisch interessant zijn zodat er voldoende afnemers zijn van deze micro-alg. Serres zijn hiervoor bij uitstek geschikt en in de regio zijn er voldoende mensen aanwezig met de nodig technische kennis om, mits enige omscholing, deze teelt op een kwalitatieve en efficiënte manier te realiseren. Een bijzondere surplus binnen het project is het telen van de waterplant eendenkroos op het afvalwater zodat deze als uitstekende waterzuiveraar kan fungeren.

‘De blauwe keten’ is een aanzet om tot een nieuwe grootschalige sector te komen. Als deze teelt rendabel blijkt, is er ruimte voor tientallen hectare micro-algenteelt onder glas of op containervelden, waardoor de Vlaams-Nederlandse grensregio op wereldschaal een waardevolle speler wordt.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
Vlaanderen-Nederland
Prioriteit
(Cofinanciering Provincie Noord-Brabant (COFIN))
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Tilburg
Startdatum:
01-01-2016
Einddatum:
31-12-2018

Begunstigde:

Begunstigde:
Stichting Avans
Adres:
Professor Cobbenhagenlaan 13, 5037 DA, Tilburg
Tilburg
Nederland, België
Partner(s):
Inagro vzw
POM Oost-Vlaanderen
Centexbel
Millvision B.V.
StapperDuurzaamAdvies
BOM Business Development & Foreign Investments B.V.
Katholieke Universiteit Leuven
Millvision bv
VZW Boterakker
Universiteit Gent

Financiering

EU (EFRO)
€ 1.374.376
Noord-Brabant:
€ 121.975
Overig:
€ 393.563
Totaal publiek:
€ 1.889.914
Totaal privaat:
€ 858.837

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2020

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag