Ondernemers getuigen op tweede stakeholderevent van CrossRoads2

Eind februari 2019 liep de eerste periode van het CrossRoads2-project af. De innovatieprojecten uit de eerste vijf calls zijn daarmee afgerond. Tijd om samen met de stakeholders terug te kijken naar de afgelopen periode: hoeveel aanvragen werden tot nu toe gesubsidieerd, in welke sectoren komen de innovaties tot stand en waar zijn de bedrijven gevestigd? Daarna gaven vier deelnemende bedrijven een presentatie over hun ervaringen met CrossRoads2 en de uitkomsten van hun projecten.  

Sinds de zomer van 2016 kunnen KMO’s en MKB’ers in Vlaanderen en Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) een subsidie aanvragen bij CrossRoads2. Een project van minstens twee KMO’s / MKB’ers richt zich op sterke, innovatieve en technisch haalbare projecten, zoals de ontwikkeling van een prototype. Een belangrijk criterium om een aanvraag goed te keuren, is grensoverschrijdende samenwerking.

156 bedrijven

Tijdens de eerste vijf openstellingen, waarvan de laatste openstelling sloot op 31 oktober 2017, hebben 91 projecten een subsidie verkregen. Het project CrossRoads2 ondersteunt daarmee 156 bedrijven. Tijdens de stakeholdersmeeting op 14 maart 2019 in Antwerpen, werden de resultaten toegelicht. “In totaal werd voor 10.382.279,55 euro aan subsidies aangevraagd. 56 innovatieprojecten kregen samen 6.882.420,68 euro; 35 haalbaarheidsstudies ontvingen in totaal 336.700,00 euro. Het aantal aanvragers en de betrokken bedrijven zijn bijna evenredig verdeeld over Vlaanderen en Zuid-Nederland en tussen de verschillende sectoren.”

Meerwaarde

Op het event kwamen ook vier ondernemers een presentatie geven over hun project en hun ervaringen met CrossRoads2. Joris Wille van BeWell Innovations sprak over de innovatie van het contactloos meten van de temperatuur bij patiënten in ziekenhuizen. Erik Plasmans en Zeno Aerts van Zens en Bulo toonden hun gezamenlijk ontwikkelde ergonomische zit-sta-werkplek. Thomas van Lokeren van de Elastoflex Groep liet ons kennismaken met de eigenschappen van de verbeterde Ultriso producten en Carla Van Scholten van Embedded Fitness sprak vol enthousiasme over hun interactieve speelmuur. Tijdens een korte presentatie toonden ze hun concrete resultaten, welke lessen ze hebben geleerd uit de grensoverschrijdende samenwerking en vooral, welke meerwaarde CrossRoads2 aan hun project heeft gegeven.

Achteraf kregen de aanwezigen ruim de kans om vragen te stellen. Ze waren vooral vol bewondering over de gerealiseerde projectresultaten en nieuwsgierig naar de economische impact van de ontwikkelde producten. De bedrijven waren het meest te spreken over de financiële stimulans van CrossRoads2 om externe kennis op te doen en daardoor versneld hun producten naar de markt te kunnen brengen. De bijhorende communicatiemogelijkheden vanuit het CrossRoads2-project bracht ook een positieve dynamiek in de projecten en zorgde voor bijkomende instroom aan grensoverschrijdende contacten.

Naar aanleiding van het stakeholderevent werd een publieke samenvatting gemaakt die je hier kunt downloaden.

Bron: Website Crossroads2

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier