Dag van Europa

Op 9 mei vieren de lidstaten van de Europese Unie de Dag van Europa. Instellingen in heel Europa organiseren op deze dag evenementen, om stil te staan bij de oprichting en het bestaansrecht van de EU. Ook in Nederland worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Op de Dag van Europa vieren we de vrijheid en identiteit van alle Europese burgers.

Waarom 9 mei?

Met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen, las op 9 mei 1950 de toenmalige Franse minister van Buitenlandse Zaken een verklaring voor die de aanzet was voor de stichting van de EU. In deze verklaring, geschreven door de Fransman Jean Monnet, werd opgeroepen tot samenwerking om Europa tegen dreigende gevaren te kunnen beschermen:

‘De wereldvrede kan alleen worden beschermd door een krachtsontplooiing die evenredig is aan de gevaren die haar bedreigen. Door de gezamenlijke productie van de oorlogsindustrieën onder gezag te plaatsen van een nieuwe Hoge Autoriteit, wier beslissingen bindend zijn voor Frankrijk, Duitsland en de andere landen die zich aansluiten, legt dit voorstel de eerste concrete fundamenten voor een Europese federatie, die onontbeerlijk is voor het handhaven van de vrede.’

Activiteiten Dag van Europa

Overal in de EU worden op en rond de Dag van Europa activiteiten georganiseerd door en voor burgers, overheden en organisaties. In Nederland zijn de Europa om de hoek Kijkdagen op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei . Tijdens deze dagen openen projecten hun deuren die tot stand komen met Europese steun. U kunt op www.europaomdehoek.nl/kijkdagen zien welke projecten er in uw buurt open zijn.

Kijk voor meer informatie over de diverse activiteiten op de websites van:
De Europese Commissie
Europa-nu.nl

 

Vlag Dag van Europa
Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag