Kijkdagen Europa om de Hoek Zuid-Nederland

Binnenkort zijn de kijkdagen van Europa om de hoek. Deze dagen geven de mogelijkheid om een dagje te komen kijken bij projecten die door Europa en andere partijen gefinancierd worden. Nu is de kans om bij de vaak gesloten projecten en innovaties binnen te kijken.

In dit artikel worden de projecten van de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland toegelicht.

Limburg

In Limburg kunt u bijvoorbeeld Chemelot bezoeken. Normaal gesloten voor publiek, maar op 13 mei open voor iedereen. Wat doen zij daar? Met en aan wat voor een ideeën werken zijn? Ook zal de gezamenlijke faciliteit waar aan gewerkt wordt met Europees geld in de spotlights worden gezet. Klik hier voor meer informatie. Let op! Voor deze kijkdag moet u zich aanmelden! Dit kan voor 11 mei via deze link.

Een totaal ander project in Limburg is Nationaal Parkregio Meinweg. Dit grensoverschrijdende project heeft als focus geschiedenis en cultuur. De NatuurSmaakRoutes zijn hier een resultaat van, maar zeker niet het enige. Op de fiets wordt u rondgeleid in dit bijzondere project. Meer info vind u hier.

Noord-Brabant

Op de Venco Campus in Eersel worden nieuwe ontwikkelingen gedaan voor het legpluimvee. Het project waar zij mee bezig zijn, is een open innovatieplatform dat die sector op zijn kop gaat zetten. Door de beoogde nieuwe product-marktcombinaties wordt er een nieuw bedrijfseconomisch perspectief gecreëerd. Ook worden onder andere diervriendelijkheid en duurzaamheid in het oog gehouden. Lees hier meer over deze kijkdag.

In Oisterwijk wordt er gewerkt aan meer veiligheid op het Nederlandse spoor. Om te zorgen dat de treinen veilig en op tijd rijden, wordt er veel aan het spoor gewerkt. Maar hoe zorg je ervoor dat je veilig aan het spoor werkt? Dual Inventive is hier mee bezig en ontwikkelt producten en systemen die de veiligheid verhogen voor de mensen die werken aan het spoor.
Klik hier voor meer over deze kijkdag.

Rijden op waterstof? Dat ligt niet ver in de toekomst als je het op de Automotive Campus in Helmond vraagt. Daar staat al een waterstoftankstation  met twee verschillende drukhoogtes, waaronder 700 bar voor auto’s. De Hyundai’s van het Ministerie I&M en de Nederlandse Douane tanken daar al, maar ook wordt het tankstation gebruikt voor tests.
Meer info vind u hier.

Zeeland

De Deltawerken zijn bekend in Nederland als bescherming tegen overstromingen. Tocardo Tidal Turbines en Huisman bedachten dat er meer uit gehaald kon worden. Namelijk getijdenenergie uit de Oosterschelde stormvloedkering! Door 5 grote turbines naast elkaar te installeren worden de Deltawerken nu ook een opwekkingsplek voor groene energie. Meer informatie vind u hier.

Ook het Portaal van Vlaanderen doet mee met de Europa om de hoek Kijkdagen. Het informatiecentrum heeft een terras waarbij je de zeeschepen (bijna) kunt aanraken en je kunt wandelen over het sluizencomplex. Wil je liever meevaren? Dat kan met de vaartocht over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Bekijk meer info over de kijkdag hier.

Nog een project in Zeeland bij Terneuzen is Bio Base Europe. Hier wordt er gewerkt aan een biogebaseerde economie, dat betekent dat de economie werkt met organische en hernieuwbare grondstoffen als basis. Bio Base Europe werkt aan onderzoek naar biogebaseerde productieprocessen en neemt u daar graag in mee tijdens de Europa om de hoek Kijkdag. Klik hier voor meer informatie.

Er is genoeg te doen tijdens de Kijkdagen van Europa om de hoek. Kom langs en ontdek wat Europa bij u in de buurt doet!

Europa om de hoek banner