Drie nieuwe projecten van start in Interreg Vlaanderen-Nederland

Op 26 april keurde Interreg Vlaanderen-Nederland ‘Waterstofregio 2.0’, ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ en ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ goed. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal ruim 19.4 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 8.6 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

In ‘Waterstofregio 2.0’ gaan toonaangevende bedrijven en onderzoeksinstellingen aan de slag met duurzame energie. Het gaat om een investering van maar liefst 14 miljoen euro, waarvan 6 miljoen euro uit het EFRO fonds komt. Binnen het thema milieu wordt ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’ voor 1.4 miljoen euro gesubsidieerd. ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ krijgt ondersteuning van het fonds voor een bedrag van 1.26 miljoen euro en richt zich op arbeidsmobiliteit.

De Europese Commissie stelt via Interreg Vlaanderen-Nederland de komende zeven jaar ruim 152 miljoen euro ter beschikking voor grensoverschrijdende samenwerking, die innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio bevordert.

Vlaanderen en Nederland versterken samenwerking rond waterstof

Waterstof wordt wereldwijd beschouwd als een belangrijke mogelijkheid om tot een koolstofvrije economie te komen. Het is erg beloftevol omdat het een schone, emmissievrije brandstof is. Waterstoftoepassingen binnen transport bieden veel nieuwe perspectieven: een waterstofvoertuig is een elektrisch voertuig, maar in de plaats van batterijen wordt waterstof omgezet naar elektriciteit. Op Europees niveau kan er echter nog een tandje bijgestoken worden om de haalbaarheid naar een aanzienlijk hoger niveau te tillen: technologische doorbraken zijn nodig om competitief te worden met de huidige en traditionele brandstofwagen.

Uit het voorgaande Interreg-project ‘Waterstofregio’ (2009-2013) bleek dat in de regio Vlaanderen – Zuid-Nederland een aantal unieke technologiespelers zoals onder andere Colruyt Group en E-Trucks door samenwerking bijzonder sterke innovatieve projecten konden realiseren, zoals een 1 Megawatt  powerplant, een nieuw bus concept, een tankstation in Vlaanderen voor heftrucks, een tankstation in Nederland voor bussen en auto’s, een vuilniswagen en een sloep, allemaal op waterstof. Het project besteedde eveneens aandacht aan opleidingsmodules via een samenwerking tussen hogescholen in de grensregio. Dit leidde tot een stevige positie in Europa als één van de topregio’s op vlak van de overstap van traditionele brandstoffen naar waterstof.

‘Waterstofregio 2.0’, dat via Interreg Vlaanderen-Nederland bijna 6 miljoen euro subsidie ontvangt, richt zich op het verbeteren en tonen van de verschillende toepassingen. Met de goedkeuring van ‘Waterstofregio 2.0’, gecoördineerd door WaterstofNet, wordt de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder verstrekt: Colruyt Group en E-Trucks engageren zich opnieuw, samen met nieuwe partners zoals VDL en PitPoint. Zo zal een waterstoftankstation gekoppeld worden aan groene elektriciteit in Breda en een waterstoftankstation in Antwerpen wordt verbonden met afvalverbrandingsinstallatie ISVAG. Verder staat op het programma de doorontwikkeling van vrachtwagens, vuilniswagens en heftrucks op waterstof en de realisatie van een mobiel waterstof-vulstation. Daarnaast wordt de tankinfrastructuur uitgebreid, waarbij nieuwe ontwikkelingen voor de grensregio worden gedemonstreerd. Ook krijgen diverse eindgebruikers zoals burgers, private sector en overheden de mogelijkheid toepassingen te testen en zo op een laagdrempelige ‘hands-on’ manier kennis te kunnen opdoen.

Thema: 2A – ENERGIE – duurzame groei
Projectverantwoordelijke: WaterstofNet vzw

‘Waterstofregio 2.0’ boegbeeld voor Interreg Vlaanderen-Nederland

Op vrijdag 13 mei neemt Waterstofregio 2.0 deel aan de Kijkdagen in Nederland en stelt die dag het waterstoftankstation op de Automotive Campus in Helmond open. Meer informatie over de Kijkdagen vindt u op www.europaomdehoek.nl

Vlaanderen en Nederland ontwikkelen samen Grenspark Groot-Saeftinghe

Interreg Vlaanderen-Nederland heeft goedkeuring verleend aan een bijdrage van bijna 1.4 miljoen euro voor ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’, een ambitieus project van Vlaamse en Nederlandse overheden ten behoeve van de natuur in en rond het unieke natuurgebied het ‘Verdronken Land van Saeftinghe’.

In de Vlaams-Nederlandse lange termijnvisie voor het Schelde-estuarium kwamen de Vlaamse en Nederlandse regeringen eerder overeen dat de verdieping van de Westerschelde en de natuurcompensatie in de Hedwige- en Prosperpolders gepaard dienden gaan met een verdere optimalisering van het grensoverschrijdend natuurbeheer. Dit gebeurt nu via de biodiversiteitsmaatregelen in het Europees Interreg-project ‘Grenspark Groot-Saeftinghe’. Het is een concreet grensoverschrijdend project dat niet alleen goed aansluit bij de doelstellingen van Interreg Vlaanderen-Nederland maar ook een kans biedt tot een gezamenlijke aanpak omdat het projectgebied geografisch op de grens ligt en daardoor noopt tot Vlaams-Nederlandse samenwerking. Met de natuurontwikkeling in de Hedwigepolder, Prosperpolders, Doelpolder en de Nieuwe Arenbergpolder aangrenzend aan het Verdronken Land van Saeftinghe ontstaat een enorm aaneengesloten estuarien natuurgebied, een volwaardig grensoverschrijdend  natuurpark.

In het project staan drie activiteiten centraal: het herstel van de vogelbiodiversiteit, optimalisatie van de estuariene natuur en eco-hydrologisch herstel van de binnendijkse gebieden. Om die doelen te bereiken worden broedeilanden, een vispassage, een toren, bunker en kasten voor vleermuizen en tal van andere grote en kleine landschapselementen aangelegd. Dit alles vanuit een gezamenlijke, Vlaams-Nederlandse natuurvisie. “Dankzij Interreg Vlaanderen-Nederland en de inspanningen van de Provincie Zeeland, de Vlaamse overheid, natuur- en landschapsverenigingen èn het Antwerps havenbedrijf, wordt het Hedwigedossier dat de verhoudingen tussen beide landen lang heeft bemoeilijkt, omgebogen tot een gezamenlijk gedragen, constructief verhaal,” zo stelt Ben de Reu, gedeputeerde van de provincie Zeeland en lid van het Comité van Toezicht voor Interreg Vlaanderen-Nederland.

“Het project beperkt zich overigens niet tot een eenmalige investering in flora en fauna in het gebied. Er zal nog tijdens het project een Vlaams-Nederlandse beheersorganisatie voor het Grenspark worden ontwikkeld. Aangezien de natuur zich niet laat tegenhouden aan de grens, dient ook het beheer gezamenlijk te gebeuren,” besluit Geert Versnick, gedeputeerde en lid van het Comité van Toezicht voor de provincie Oost-Vlaanderen.

Thema: 3A – MILIEU – Duurzame groei
Op een totaal budget van € 2.790.111,72 levert Interreg een bijdrage van € 1.395.055,86 (50%)
Projectverantwoordelijke: EGTS Linieland van Waas en Hulst

Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland: werken over de grens

Dagelijks pendelen duizenden werknemers – ook ‘grenswerkers’ genoemd – tussen Vlaanderen en Nederland. Ondanks de vlotte verplaatsing zijn er tot op vandaag praktische hindernissen op het gebied van wet- en regelgeving die de grensoverschrijdende mobiliteit bemoeilijken. Verschillen in bijvoorbeeld belastingsystemen, sociale zekerheid, zorg en arbeidsrecht maken het grensoverschrijdend wonen, werken en studeren behoorlijk complex. Via ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ worden grenswerkers de weg gewezen. Alle relevante informatie wordt ontsloten door de organisatie van een uniform en overkoepelend netwerk waar bestaande èn nieuwe grensinformatiepunten deel van zullen uitmaken.

In het kader van het project ‘Tendenzen zonder Grenzen’, uit Interreg IV, werd het Sectorbureau Grensarbeid opgericht als pilot. Het bureau nam de eerste initiatieven om grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling te faciliteren. ‘Grensinfovoorziening VL-NL’ haakt hier verder op in door het bureau verder uit te bouwen, zodat arbeidsvraag en -aanbod in de grensregio nog efficiënter en effectiever gematcht kunnen worden.

Thema: 4A – ARBEIDSMOBILITEIT – inclusieve groei
Op een totaal budget van € 2.519.275,11 levert Interreg een bijdrage van € 1.259.637,55 (50%)
Projectverantwoordelijke: Sociale Verzekeringsbank/Bureau voor Belgische Zaken

Interreg logo